Ingrijirea pielii bebelusului este un aspect foarte important. Mai ales daca luam in calcul purtarea scutecului, frecventa scaunelor si a urinarilor si multitudinea de cute absolut delicioase pe care le au toti bebelusii. 

De ce e important ca bebe sa aiba o piele perfecta?

In primul rand, pielea bebelusului este mult mai delicata decat cea a adultilor. Prin urmare, si mult mai sensibila. Ea absoarbe mai rapid si in cantitate mai mare toate substantele cu care intra in contact. Pe de alta parte, ea este o bariera esentiala care protejeaza bebelusul de multitudinea de microbi din mediul in care traim. O piele iritata, sensibila, cu leziuni deschide numeroase porti de intrare acestor microbi. 

Care sunt pasii principali in ingrijirea pielii bebelusului?

Primul pas pentru a avea o piele sanatoasa si integra este curatarea. Totusi, pediatria moderna are niste rezerve fata de obiceiul traditional de a spala copilul cu apa si sapun in fiecare seara.

Sugarii si bebelusii foarte mici nu se murdaresc cine stie ce. Prin urmare, folosirea sapunurilor si a gelurilor e curatare ar trebui limitata, spun unii medici. Ele usuca pielea si o deterioreaza. Mai ales in prima luna de viata a bebelusului, folosirea gelului pentru baie ar trebui limitata la o data sau de doua ori pe saptamana.

Alternativa este reprezentata de alte produse pentru baie pe baza de ingrediente naturale (tarate, flori de fan, ulei de masline si asa mai departe).

Medicii atrag insa atentia asupra importantei folosirii apei curate la fiecare schimbare de pampers si a apei cu sapun la fiecare scaun al bebelusului. De asemenea, ei precizeaza ca servetelele umede sunt departe de a face o treaba la fel de buna ca traditionala apa curata!

Trebuie de asemenea sa acorzi zilnic atentie cutelor de piele de la gatut, de pe manute si piciorute si din zona scutecului. Acolo se aduna praf, scame, transpiratie, iar pielea sensibila a bebelusului se poate irita foarte usor. Aceste zone trebuie sterse macar o data pe zi cu apa curata si lasate sa se usuce.

Pe obrajori si pe la gatut este bine sa il stergi dupa fiecare masa, caci majoritatii bebelusilor le mai curge din gurita cate o picatura de laptic. 

Al doilea pas pentru o piele sanatoasa este hidratarea. Limitarea folosirii produselor de curatare si optarea pentru produse destinate special pielii bebelusului este de ajutor. Insa nu mereu suficient!

De aceea s-a „inventat” folosirea cremelor dupa baita zilnica. Te sfatuim sa apelezi la produse dintr-o gama dermatocosmetica disponibila in farmacii. Sunt produse mai scumpe, insa sunt incomparabil mai bune decat altele, si apoi cata crema folosesti la un bebelus de cateva saptamani?

O alternativa, zicem noi, mai sanatoasa si mai curata a acestor creme este reprezentata de banalul ulei de masline. Medicii sfatuiesc ca acesta sa fie fiert, racit si pus intr-un recipient de sticla inchis la culoare, cu capac. Il vei folosi treptat pentru masajul bebelusului, timp de cateva saptamani, in functie de cantitatea preparata.

Se pare ca si uleiul de migdale are efecte benefice asupra pielii si poate fi folosit cu succes in acelasi scop.