Copilul tau merge 3 zile la gradinita, dupa care sta 2 saptamani acasa cu tratamente si in convalescenta? Iti suna cunoscut scenariul? Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale racelilor dese in colectivitate si ce poti face in legatura cu asta. 

Care sunt cauzele racelilor dese la intrarea in colectivitate?

Cauza explicata de medici este simpla: copilul are sistemul imunitar imatur, iar contactul cu colectivitatea il face sa se molipseasca de la ceilalti copii. Cum majoritatea infectiilor respiratorii sunt de natura virala, tratamentul e simplu: „rabdare si tutun”, vorba bunicii desi la tutun te sfatuim sa renunti!

Exista insa si cauze favorizante care fac ca aceste molipsiri sa se produca mai usor:

Sali de clasa mici. Majoritatea gradinitelor private sunt deschise in cladiri cu incaperi cu dimensiuni insuficiente. Daca iti amintesti, in gradinitele de stat salile de clasa erau marisoare, iar salile de mese erau separat. Insa in multe dintre gradinitele private, grupa de 10-12 copii este inghesuita intr-o incapere de dimensiunea unei sufragerii marisoare!

Spatii prost aerisite. Este in firea romanului sa se teama de curent, iar parintii par sa faca exces de zel in aceasta privinta. Respectand dorinta parintilor, se evita aerisirea temeinica a spatiului de joaca si somn, astfel incat concentratia de microbi creste fantastic.

Copiii se joaca, mananca si dorm in acelasi spatiu. Este situatia din multe gradinite, si inca un aspect la care sa fii atenta.

Absenta triajului medical. In mod normal, dimineata, primirea copiilor in gradinita ar trebui sa se faca de catre o asistenta medicala, care sa se asigure ca cei mici sunt sanatosi. In gradinita nu ar trebui primiti copiii cu febra sau cu o stare generala proasta sau sub tratament cu antibiotic.

Din pacate, fara a inteleg ca este vorba despre binele tuturor, multi parinti fac presiuni sa le fie primiti copiii si in aceste conditii, neintelegand ca le fac rau si propriului copil, si colegilor acestuia.

Copiii nu sunt scosi la joaca in aer liber. Joaca in aer liber, indiferent de anotimp, este sanatate curata pentru orice copil. In plus, ea ar permite o aerisire corespunzatoare a salii de clasa, fara teama de curentul cel fioros. Numarul mare de copii repartizat unui numar redus de adulti care sa se ocupe de ei, face acest lucru dificil, mai ales la gradinitele de stat.

Varsta copilului. De cele mai multe ori, copiii dusi in colectivitate inainte de varsta de 3 ani racesc mai usor si fac forme de boala mai complicate decat cei care incep gradinita la 3 ani.

Cauza o reprezinta aceeasi lipsa de maturitate a sistemului imunitar. Dupa cum e firesc, copiii sunt mai sensibili la varsta de un an decat la 3 ani.