Exista practici care ar trebui evitate pentru a nu periclita buna dezvoltare a copilului. Iata cateva posibile greseli de care sa va feriti.

Infasatul prea strans: unele mame isi infasa bebelusii fiindca observa ca asa sunt mai linistiti, insa atentie mare la modul in care o faceti.

Daca il infasati prea strans miscarile-i sunt restrictionate ceea ce este o piedica in calea dezvoltarii firesti. De asemenea infasatul strans pe termen indelungat poate cauza probleme ale soldurilor, inclusiv dislocare. 

Lasatul bebelusului sa planga neconsolat: desi se spune ca este normal ca bebelusii sa planga, ei nu trebuie lasati sa planga fara sa incercam sa-i consolam, sa intervenim pentru a-i linisti, sa le indeplinim nevoile.

Cand copilul este lasat sa planga mult este supus la stres ceea ce-i va periclita legaturile neuronale.

Leganatul prea puternic al nou-nascutului/bebelusului. De fapt termenul mai potrivit ar fi “zgaltait”: nu scuturati prea tare bebelusul deoarece acest lucru ii poate produce leziuni grave si ireversibile asupra creierului!

Diversificarea precoce:  oferirea de alimente solide sau de sucuri de fructe inainte de varsta de 6 luni poate sa duca la probleme mai tarziu.

Datorita faptului ca organismul bebelusului nu este pregatit sa digere altceva decat lapte in primele luni diversificarea precoce afecteaza in mod negativ sistemul digestiv.

De asemenea creste riscul aparitiei alergiilor, scade imunitatea si poate provoca mai tarziu obezitate

Purtarea bebelusului in dispozitive neergonomice. Marsupiile comercializate in supermarketuri sunt in general neergonomice, provocand multiple inconveniente.

Pozitia copilului intr-un astfel de dispozitiv in care practic atarna este total incorecta, greutatea corpului este distribuita pe oasele bazinului si  poate perturba dezvoltarea armonioasa a coloanei vertebrale, poate duce ulterior la spondiloza, poate favoriza aparitia displaziei de sold.

Punerea copilului in sezut inainte de a fi pregatit. Este bine sa lasam copiii sa se ridice singuri in sezut sau sa-i ajutam putin cand dau semne ca sunt pregatiti, dar nu sa-i punem noi inainte de vreme.