Ce anume cauzeaza autismul? Poate fi el prevenit? Cand se diagnosticheaza? Afecteaza cu precadere un sex? Poate fi tratat? In ce masura adultul cu autism poate duce o viata normala, ca membru al societatii? Citeste acest articol si vei afla raspunsul la aceste intrebari, si nu numai. 

Ce este autismul?

Autismul este o boala a creierului care ingreuneaza comunicarea si relationarea interumana. Pur si simplu, in cazul persoanelor cu autism, creierul nu reuseste sa stabileasca o comunicare eficienta intre diferite zone ale sale. In prezent, nu se mai vorbeste despre autism, ci mai degraba despre tulburari din spectrul autist, o exprimare mai corecta si mai cuprinzatoare, care include autismul si boala Asperger. Autismul afecteaza unul din 100 de copii, asadar este extrem de important sa intelegem aceasta boala. 

Care sunt cauzele autismului?

Cercetarile de pana acum sustin ca nu exista o cauza unica ce determina tulburarile din spectrul autist. Exista cu siguranta un anumit determinism genetic, avand in vedere ca autismul pare sa afecteze mai multi indivizi ai acelorasi familii. Se pare ca exista mai multe gene care sunt implicate in declansarea acestei boli, si daca modificarile pe care le produce fiecare gena luata separat sunt mici, combinatia lor poate avea o influenta substantiala.

Exista cercetari in plina desfasurare care urmaresc sa demonstreze daca infectiile virale materne in timpul sarcinii, alte complicatii aparute in perioada de viata intrauterina sau chiar poluantii atmosferici pot juca rol declansator in ceea ce priveste autismul. 

Trebuie sa iti faci griji in legatura cu copilul tau?

Procentul de 1% copii cu tulburari din spectrul autist este unul mare, mai ales cand privesti lucrurile din punctul de vedere al parintelui. Copilul tau se poarta altfel decat ceilalti copii? Ai cu adevarat motive sa te gandesti ca poate avea o tulburare din spectrul autist? Iata cateva lucruri care ar putea sa iti dea de gandit:

 • Priveste in alta parte cand i se vorbeste
 • Nu zambeste atunci cand ii zambesti
 • Nu este interesat de ceilalti copii
 • Este incapabil sa imite miscari simple, cum e de exemplu aplaudatul
 • Prefera sa se joace singur
 • Nu raspunde cand ii este strigat numele, desi a implinit un an
 • Nu indica obiecte si nu face „pa” pana la un an
 • Sufera un regres in ceea ce priveste vorbirea, disparandu-i din vocabular cuvinte pe care le folosea anterior
 • Vorbire de tip repetitiv
 • Manifesta interese sau atasamente ciudate
 • Executa miscari ciudate de tipul rotitului in cerc sau al mersului pe varfuri
 • Are dificultati in a accepta schimbari ale rutinei zilnice, locuri noi sau zgomote
 • Manifesta fie un interes deosebit, fie o veritabila fobie fata de anumite texturi, sau culori, de exemplu refuza sa manance alimente de culoare alba sau sa atinga boabe de orez.

In cazul in care copilul tau bifeaza mai multe dintre simptomele mentionate mai sus, discuta cu medicul pediatru. Sugestia noastra este sa nu te opresti aici, ci sa consulti un medic specialist de neuropsihiatrie infantila si sa iti continui demersul pana ce esti multumita de raspunsul primit. Exista metode de tratament care pot imbunatati substantial viata persoanelor cu autism, insa succesul lor depinde in mare masura de varsta la care sunt initiate. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine!