Problema agresivitatii este una extrem de complexa, iar multitudinea de factori declansatori ai comportamentului agresiv face ca solutiile sa fie multiple si diferite. Ca in orice alta situatie, este mai usor sa previi decat sa tratezi. 

Cum previi declansarea unui episod de agresivitate?

In principiu, este esential ca cel mic sa simta ca este tratat corect de catre adultii importanti din viata sa. El are nevoie de limite si de disciplina, impuse insa intr-un mod plin de iubire. Ca parinte, invata sa respecti cateva reguli:

  • Concentreaza-te asupra comportamentelor pozitive si evita sa te concentrezi asupra celor negative.
  • Stabileste reguli corecte. Alege un numar mic de reguli care este important sa fie respectate si explica-i-le celui mic.
  • Fii consecvent in ceea ce priveste cele cateva reguli stabilite.
  • Ramai calm.
  • NU folosi niciodata pedepse fizice. Nu faci decat sa iti inveti copilul ca violenta este acceptabila! 

Cum reactionezi in cazul in care esti martorul unui episod violent?

Este important ca reactia ta sa fie atat prompta cat si corecta, pentru a evita ca micul conflict sa avanseze, pentru ca victima sa fie protejata iar micul agresor sa fie oprit si lamurit ca nu e in regula sa lovesti, impingi, musti.

Fii atenta la factorii declansatori. Cei mai multi copii care au porniri violente au si un „calcai al lui Ahile” care declanseaza criza. Unii nu suporta sa li se ia o jucarie din mana, altii nu vor sa imparta toboganul, altii au o problema cu copiii mai mici sau mai mari decat ei. Uneori crizele de nervi se declanseaza atunci cand copilul este flamand, sau cand este obosit. Observa atent ce se petrece si actioneaza inainte de declansarea conflictului, amintindu-i celui mic regulile de baza, de exemplu „nu e bine sa lovim alti copii”.

Intervino rapid. Imediat ce copilul tau devine agresiv, trebuie sa intervii, pentru ca acesta sa inteleaga ca ceea ce face nu este acceptabil. Indeparteaza-l de locul sau motivul conflictului si asteapta-l sa se linisteasca.

Nu face o tragedie din ceea ce s-a intamplat. Daca tu faci o scena, copilul agresiv obtine exact ceea ce isi dorea: sa fie in centrul atentiei. Concentreaza-ti atentia asupra victimei, asigura-te ca e bine, ca nu e lovit rau, spune-i ca iti pare rau si ca agresorul a reactionat asa pentru ca era nervos. Copilului agresiv multumeste-te sa ii atragi atentia ca ceea ce a facut „doare” si ca l-a ranit pe celalalt copil.

Fii un exemplu pozitiv. Chiar daca esti nervoasa, nu tipa, nu lovi, nu jigni, nu-i spune ca e rau sau obraznic. Nu faci decat sa ii arati ca e in regula sa reactioneze astfel atunci cand se infurie. Controleaza-te si multumeste-te sa il scoti din miezul conflictului atunci cand depaseste limita.