Uneori inca de cand copilul are abia 6 luni mamele sunt presate sa opreasca alaptarea si asupra lor curg rauri de inventii, mituri, vorbe fara baza stiintifica uneori promovate si de catre unele cadre medicale, nu doar de catre rude, vecini, prieteni, necunoscuti de prin parcuri care se cred absolut indreptatiti sa intervina in viata altora.

Alaptarea si presiunile celor din jur – Cum sa le faci fata?!

Probabil orice mama care a recunoscut ca alapteaza copil mai mare de 1 an a auzit macar una dintre replicile:

  • Dupa un an laptele matern e apa chioara
  • O sa fie copilul un “papa-lapte”
  • O sa-ti manance tot calciul din oase
  • Daca mananca mancare nu-i mai trebuie lapte matern
  • Daca i-au dat dintii, umbla in picioare, vorbeste nu-i mai trebuie lapte matern
  • Dupa X luni laptele se strica, devine slab, nu mai are nutrienti.

Si cate si mai cate “intelepciuni populare” nu-i este dat unei mame care alapteaza sa auda!

Cel mai important este ca o mama care decide sa alapteze minimum 2 ani sau chiar mai mult, atat cat va dori copilul, sa fie sigura pe ea si sa creada cu tarie ca a luat cea mai buna decizie iar asta nu este posibil decat daca este cu adevarat informata.

Daca atat instinctul cat si informatiile stiintifice iti spun ca alaptarea este cel mai bun lucru pentru copilul tau, presiunile celor din jur nu vor avea sanse sa te deturneze.

Insa si mamele sigure pe ceea ce fac se simt uneori depasite de insistentele celor din jur si pe cale sa cedeze nervos, de aceea este bine sa fie pregatite pentru a face fata “atacurilor” fara sa se piarda cu firea.

Depinde desigur si de unde vin presiunile si cel mai greu este cand vin din partea celor apropiati, in special a sotului. In functie de firea ta si de directia dinspre care vin presiunile poti avea diferite atitudini:

Vorbeste despre beneficiile alaptarii. In ceea ce priveste sotul sau cei foarte apropiati din familie, ar fi bine daca ai putea sa-i convingi din start de beneficiile alaptarii discutand pe indelete cu ei, dandu-le sa citeasca macar fragmente legate de alaptare, explicandu-le nenumaratele beneficii.

Gaseste “punctual slab” al sotului si arata-i cat de mult economisesti nedand bani pe formula, sau aminteste-i ce comod e sa calatoriti cu hrana “la purtator”, sau cum se linisteste copilul la san indiferent de motivul supararii, ce usor trece peste boli cu sanul.