Copiii care nu au mers la cresa ci au stat cu bona sau cu o ruda pana la varsta de 3 ani, cand sunt primiti la gradinita, se vad pentru prima oara in situatia de a sta cateva ore intr-un loc nou, alaturi de adulti si copii pe care nu ii cunosc.

Dar si pentru copiii care au mers la cresa gradinita este un loc nou si posibil infricosator, caci la cresa totul era joaca, in timp ce la gradinita exista mai multe activitati structurate, mai multe reguli de respectat. Oricat de ciudat ar suna intrebarea din titlul acestui articol, exista lucruri pe care copilul trebuie sa le stie inainte de a merge la gradinita.

Copilul trebuie sa stie sa foloseasca olita sau toaleta. In toate gradinitele de stat, aceasta este o conditie la care personalul tine foarte mult. Avand in vedere numarul mare de copii dintr-o grupa si personalul redus (mai ales in gradinitele de stat) este usor de inteles de ce este important ca cel mic sa fi scapat de scutec pana la momentul inceperii gradinitei.

Copilul ar trebui sa stie sa se imbrace si sa se dezbrace singur. E adevarat ca doamnele ingrijitoare si doamnele educatoare ii vor ajuta pe cei mici atunci cand este cazul, insa este important ca cei mici sa stapaneasca cat de cat aceste deprinderi. Se vor specializa cei mici pe parcurs!

Pentru ca tuturor sa le fie mai usor, e o idee buna sa rezervi pentru gradinita haine usor de imbracat si de dezbracat, sa alegi scaiul (velcro) in defavoarea nasturilor sau a capselor, haine la care este usor de deosebit care este fata si care spatele.

Copilul trebuie sa manance singur. Chiar si in gradinitele private, unde numarul de copii din grupa este de obicei mai mic decat la stat, doamnele educatoare nu pot sa ii hraneasca simultan pe toti copiii din grupa. In plus, la peste 3 ani este de asteptat ca cel mic sa fie capabil sa foloseasca lingura si furculita, pentru care cu siguranta a manifestat interes inca din jurul varstei de un an! 

La fel de important, sau poate chiar mai important decat deprinderile de baza amintite mai sus, copilul trebuie sa fie pregatit si din punct de vedere psihologic pentru prima zi de gradinita. Asadar, ce trebuie sa mai stie copilul inainte de prima sa zi in colectivitate?

Copilul trebuie sa stie la ce sa se astepte. Nu are nici un rost sa il minti, sa incerci sa il pacalesti sau sa ii creezi asteptari gresite. Copilului trebuie sa ii spui de la bun inceput ca va merge la gradinita, impreuna cu multi alti copii cu care se va juca, ingrijit si supravegheat de doamnele educatoare si de doamnele ingrijitoare.