Intr-adevar a fi mama poate fi considerata ca o meserie, mai ales ca majoritatea mamelor isi iau ramas-bun de la cariera pentru o perioada mai lunga, mai scurta sau chiar definitiva.

Dar fiecare percepe altfel aceasta “meserie”, mai usoara, mai grea, mai de invidiat, mai de compatimit…este ceva subiectiv si care depinde de o serie de factori care nu tin doar de mama si copil. Sa vedem cativa dintre acesti posibili factori:

Meseria de mamica – Cat de mult ti-ai dorit sa devii mama. In general daca ai planuit de ceva vreme acest pas si te-ai pregatit moral, ai citit, ai studiat, vei fi mai plina de entuziasm si lucrurile iti vor parea mai usoare.

Pentru cele pentru care sarcina a aparut la un moment neasteptat s-ar putea sa ramana anumite frustrari, melancolia dupa viata anterioara, pareri de rau dupa anumite etape poate sarite: terminarea studiilor, promovarea in cariera, vacante in lumea intreaga. Dar nu este o regula generala!

Si o mama care s-a pregatit mult isi poate da seama ca practica nu se compara cu teoria si sa isi dea seama ca totul e mai greu decat si-a imaginat, la fel cum si o mama luata prin surprindere se poate replia si adapta rapid constatand ca are reale inclinatii spre “meserie”.

Meseria de mamica – Varsta la care ai devenit mama. Aici parerile sunt diferite, unii spun ca mamele foarte tinere nu se pricep, nu sunt suficient de mature sa faca fata noului rol, regreta ca “nu si-au trait viata”. Altii spun ca cele devenite mame la o varsta mai matura nu mai au rabdare si energie pentru copil si nici nu sunt deschise la informatii noi.

Deci e clar ca de fapt nu varsta are o mare importanta caci in toate segmentele de varsta se gasesc atat “mame zen” cat si “mame plangacioase”.

Meseria de mamica – Ajutorul de care dispui ca proaspata mama. Nici aici lucrurile nu sunt clare: in mod normal ar trebui sa fie mai simplu pentru cea care are mai multe ajutoare, rude disponibile sa ajute mama cu curatenia casei, gatit, ingrijit copil sau vecine gata sa dea un sfat sau o mana de ajutor.

Insa mamele se plang tocmai de acest lucru, ca se simt invadate, ca fiecare incearca sa-si impuna parerile in legatura cu cresterea copilului, ca primesc sfaturi contradictorii, ca rudele venite sa ajute de fapt “isi baga nasul” si le fac pe proaspetele mamici sa se simta neajutorate si nebagate in seama.

Prin urmare uneori e bine sa ai ajutoare, alteori e mai simplu sa te descurci pe cont propriu si sa iti faci propriul program, sa aplici ce crezi tu ca e mai bine, sa te poti concentra asupra copilului fara “galerie”.