Inainte sa ne gandim la strategii de adormit copilul trebuie sa privim problema realist si sa nu avem asteptari prea mari, este clar ca nu exista vreo metoda care “sa nu dea gres” si pe care sa ne bazam oricand cu succes. Cel mai important este sa avem informatii despre somnul bebelusului ca sa ne dam seama ca de fapt ceea ce consideram noi o mare problema este de fapt ceva firesc ce trebuie inteles si acceptat:

Strategii de adormit copilul - Bebelusii nu sunt facuti sa adoarma singuri!

Indiferent daca sunt alaptati exclusiv, hraniti mixt, hraniti cu biberonul cu lapte matern muls sau exclusiv cu lapte praf bebelusii sunt setati de la natura sa aiba treziri nocturne, nu este nimic nefiresc. Nu credeti in povestile celor care spun ca la ora X pun copilul in patut, il pupa pe frunte si el adoarme instantaneu! Copiii nu au capacitatea de a se adormi singuri multa vreme, unii chiar pana pe la 4-5 ani!

Nu este nici rar nici nefiresc ca bebelusii sa nu adoarma decat in prezenta mamei, la sanul ei, sau in bratele ei, sau invartindu-i o suvita de par pe degete, la fel cum nu este nici rar, nici nefiresc ca un copil de 5 ani sa nu adoarma pana nu i se citeste o poveste sau pana nu este scarpinat pe spate!

Strategii de adormit copilul - Somnul unui bebelus este diferit fata de somnul unui adult

A astepta ca bebelusul sa adoarma singur este nerealist si nu duce decat la frustrari de ambele parti, a parintilor care se ambitioneaza sa aiba un bebelus “autonom” inainte de vreme si a bebelusului care este lasat sa se linisteasca singur si nu reuseste.

Cel putin in primele saptamani, posibil chiar luni, bebelusul nu face diferentierea intre zi si noapte deci pentru el nu e nimic deosebit sa adoarma la ore tarzii, spre disperarea parintilor. In timp el se va obisnui cu ciclurile zi-noapte si isi va regla singur somnul, voi puteti sa il ajutati expunandu-l ziua cat mai mult la lumina, la soare, iar seara facand o atmosfera linistita, intunecata.

Daca un copil se culca frecvent tarziu nu inseamna ca “nu isi face somnul”, ca e obosit din cauza asta, ca e bolnav, pur si simplu el isi face necesarul de somn pe fragmente, atat ziua cat si noaptea.

O data ce ai inteles diferentele intre somnul adultului si cel al bebelusului si ai acceptat faptul ca somnul lor poate parea haotic dar pentru el e ceva firesc, poti incerca si strategii de adormit copilul pentru a vedea daca vreuna i se potriveste. Dar fara sa iti pui sperante prea mari si fara sa te cramponezi de eventualul esec.

Strategii de adormit copilul - Sugestii:

Cel mai simplu mod de adormire a copilului este la san, mai ales cand este practicat co-sleepingul. Nu va luati dupa “gurile rele” care spun ca “nu e bine sa se obisnuiasca asa” si ca trebuie invatat sa adoarma singur, sa nu devina “dependent de san”. Cu siguranta nu va va da telefon in studentie sa luati trenul si sa ajungeti in camin la el pentru a-l alapta, nu mai dati importanta povestilor panicarde! Aici mai multe despre beneficiile co-sleepingului

Este o metoda mai simpla si mai la indemana strategia de adormit la san decat altele care pot deveni obositoare cand copilul va creste.

Poate vi se pare simplu sa-l leganati cand are 5 kilograme, dar cand va avea 12 nu va fi la fel de usor.

Poate vi se pare usor sa-i cititi cu glas bland o povestioara pana adoarme, dar cand va fi mai maricel poate va adormi abia dupa ce-i cititi primul volum din “Fratii Karamazov”!

Pe cand in cazul suptului, acesta se diminueaza cu timpul, si daca la inceput vi se va parea ca stati o vesnicie cu copilul la san pana adoarme, cu timpul ii vor fi suficiente 5 minute de “somnifer”.