Circula multe mituri pe aceasta tema, a alimentatiei in alaptare, dar noi nu va vom pune in nici un caz la vreun regim plictisitor cu fierturi si compoturi, caci nu e cazul! Alaptarea nu este o boala, sa presupuna regim alimentar drastic. Din pacate inca in multe maternitati mamele sunt externate cu o lunga lista de alimente care ar trebui evitate, cum ar fi fructele si legumele crude cand de fapt ele sunt chiar recomandate, fiind o sursa excelenta de vitamine, minerale si fitonutrienti!

Atunci cand vorbim de alimentatia in timpul alaptarii desigur ca este bine sa avem si unele precautii, deoarece exista totusi alimente care pot dauna lactatiei sau unora dintre bebelusi. Lista alimentelor de evitat poate fi mai lunga sau mai scurta in functie de bebelus, nu exista alimente care sa faca rau tuturor, depinde de sensibilitati, de aceea nu trebuie eliminat nimic din start  din alimentatie ci testat in doze mici.

Reguli bine de urmat in ceea ce priveste alimentatia mamei in timpul alaptarii:

In majoritatea cazurilor ceea ce face rau mamei, face rau si bebelusului! Deci daca stiti din experienta ca anumite alimente va baloneaza, va dau stari de rau, va constipa, va provoaca diaree e mai bine sa le evitati, chiar daca va este pofta, deoarece sunt sanse foarte mari sa aiba acelasi efect si asupra copilului.

Mamele carora alimente precum fasolea/varza/conopida le pica bine, pot manca linistite cand alapteaza. Cele care au probleme digestive in urma consumului mai bine sa le evite sau sa le testeze in doze mici.

Testati alimentele pe care le suspectati a fi cauzatoare de colici, alergii, balonari. Trebuie remarcat un tipar insa inainte de a trage concluzia ca un aliment ingerat de mama ii dauneaza copilului, adica aceeasi reactie sa apara de 2-3 ori, altfel ar putea fi o pura coincidenta.

Daca apare o eruptie cutanata la copil verificati intai daca nu e posibil sa fie din cauza vreunui detergent sau balsam de rufe, creme de corp, inainte de a trage concluzia ca e un anumit aliment.

Sa vedem si o lista cu alimentele care ar putea cauza probleme in alaptare:

Cafeaua si alaptarea: nu este un aliment propriu zis, dar trebuie sa stim ca multor bebelusi le dauneaza, de aceea este bine de evitat macar in primele saptamani si oricum sa nu se faca exces nici mai tarziu, deoarece este eliminata greu din organismul copilului iar sistemul lor nervos este fragil si pot aparea stari de agitatie.

Aceeasi precautie este necesara si pentru alcool, desigur. Un pahar mic de bere, sampanie sau vin la cate un eveniment sau ocazional cand isi doreste mama nu ridica probleme, dar alcoolul in cantitate mare, da. Este de evitat in special in primele saptamani cand sistemul nervos al nou-nascutului este fragil, dupa cum spuneam.