Cand se aduce in discutie apneea la bebelusi, majoritatea mamelor se cutremura asociind-o cu prematuritatea. Insa apneea bebelusilor poate fi de mai multe tipuri sau subtipuri si poate avea mai multe cauze. Afla din acest articol tot ceea ce trebuie sa stii despre apneea bebelusilor.

Exista mai multe feluri de apnee la bebelusi

In esenta, da. Medicii vorbesc despre apneea de prematuritate, in cazul bebelusilor nascuti in jurul a 28 de saptamani de sarcina sau chiar mai devreme, si despre apneea de somn, care poate aparea si la bebelusii nascuti la termen. 

Apneea de prematuritate

Apneea de prematuritate este in general diagnosticata inainte ca mama si bebelusul sa fie externati din spital. Din pacate, la bebelusii nascuti foarte devreme, apneea de prematuritate poate persista si dupa ce bebelusul ar fi ajuns la termen.

Pauzele de respiratie dureaza macar 15-20 de secunde si sunt asociate cu o scadere a frecventei cardiace, astfel ca bebelusul are un aspect palid sau chiar cianotic. In plus, tonusul sau muscular este redus spre inexistent.

Cauza apneei de prematuritate este legata de imaturitatea sistemului nervos, care ar trebui sa regleze rata respiratiei si numarul de batai cardiace. De aceea, in primele 2-3 luni de viata, prematurii mici sunt atent monitorizati in sectie de Terapie Intensiva a maternitatilor specializate in ingrijirea prematurilor.

Tratamentul apneei de prematuritate este complex, insa in principiu este vorba despre administrarea unei doze mici de cofeina, care il va tine pe bebelus intr-o stare de semialerta ce ii ajuta sa respire regulat. Tratamentul este intrerupt inainte de externare, pentru ca medicii sa se asigure ca cel mic poate fi trimis acasa fara ca viata sa sa fie pusa in pericol.

Oricum, in cazul bebelusilor nascuti prematur, parintii sunt sfatuiti sa apeleze la ajutorul unui monitor cu functie de supraveghere a respiratiei.

Exista mai multe modele disponibile pe piata, insa toate functioneaza pe acelasi principiu: sub cearceaful bebelusului sau pe pieptul acestuia se instaleaza un senzor care numara respiratiile si monitorizeaza durata pauzelor dintre respiratii.

In cazul in care pauzele depasesc un anumit interval de timp, senzorul declanseaza o alarma care il va alerta pe parinte. Parintele este instruit de catre personalul medical cum sa reactioneze in astfel de situatii.

In general, apneea de prematuritate dispare la maxim 44 de saptamani de la data presupusa a conceptiei. Desi este stresanta pentru parinti, apneea de prematuritate, odata depasita, nu are consecinte pe termen lung asupra sanatatii bebelusului.

Desi sindromul mortii subite a nou-nascutului este mai frecvent in cazul bebelusilor nascuti prematur, nu s-a stabilit existenta unei corelatii intre apneea de prematuritate si sindromul mortii subite a nou-nascutului. 

Apneea de somn la bebelusi

Cu totii avem scurte pauze de respiratie in timpul somnului, si de cele mai multe ori ele sunt perfect normale. Uneori insa, aceste pauze sunt prea lungi si determina o scadere a nivelului de oxigenare a organelor, deranjand astfel somnul. Exista mai multe tipuri de apnee de somn, in functie de cauza care le produce. Astfel, apneea de somn poate fi de tip obstructiv, centrala sau mixta.

Apneea obstructiva este destul de des intalnita la copii si este produsa de cresterea in dimensiune a amigdalelor sau a polipilor. Ea apare in timpul somnului deoarece acesta este momentul cand tesuturile moi de la nivelul faringelui sunt relaxate. Apneea obstructiva este insotita si de alte simptome printre care enumeram sforaitul, respiratie ingreunata, somn agitat si oboseala marcata inclusiv pe timpul zilei.

Citeste mai departe despre apneea de somn la bebelusi.