Ce este fimoza?

Pentru a evita proceduri care nu sunt in beneficiul copilului si a risipi din grijile mamelor sa vedem ce este mai exact fimoza, caci de multe ori termenul nu este folosit intr-o acceptiune adecvata.

Fimoza este incapacitatea de retractare a preputului de pe glandul penian. Orificiul preputului este astfel foarte stramt datorita unui inel fibros preputial care nu permite decalotarea. Ceea ce este insa foarte important de stiut este ca fimoza poate fi de 2 feluri:

  • Fimoza fiziologica, prezenta la majoritatea nou-nascutilor de sex masculin, fimoza care nu ridica probleme deoarece in 90% dintre cazuri se corecteaza de la sine pana la varsta de 5 ani.
  • Fimoza patologica - asa cum ii spune numele este o boala, nu o stare naturala ca in primul caz.

Prin urmare marele “bau-bau” care le sperie pe mamele de baieti este in cea mai mare parte a cazurilor fimoza fiziologica, o stare care nu ar trebui sa puna probleme dar care poate duce la probleme tocmai prin faptul ca se recurge la tactici precum decalotarea fortata pentru a repara ceva ce de fapt nu este stricat!

Din pacate mamele nu sunt infricosate doar de povestile prezente in aproape fiecare familie legate de cate un membru care nu a fost decalotat cand trebuie si apoi a ajuns la operatie ci si de catre unele cadre medicale care nu doar ca incurajeaza decalotarea bebelusilor dar chiar fac ei aceasta procedura, fara sa avertizeze parintii - total in contradictie cu etica profesiei! Societatea Americana de Pediatrie si alte institutii de prestigiu din intreaga Europa NU recomanda decalotarea bebelusilor, dimpotriva, de aceea este bine sa avem informatii adecvate despre fimoza fiziologica si despre potentialele cauze ale fimozei patologice, deci sa stim sa le diferentiem:

Despre fimoza fiziologica

Fimoza fiziologica, dupa cum spuneam, este prezenta la majoritatea baietilor. Este cauzata de niste adeziuni congenitale care pe masura ce copilul creste se vor desprinde, in special cand copilul este lasat liber, fara scutec, si ajunge sa practice singur decalotarea - lucrul cel mai indicat, el este cel mai indreptatit sa “se joace” cu organele sale genitale astfel incat preputul sa ajunga sa fie retractat fara durere, fara fisuri - cum se intampla in cazul interventiilor din exterior.

Singura manifestare a acestui tip de fimoza este preputul stramt, in rest copilul nu da semne de disconfort, actul urinarii nu este dureros, penisul nu prezinta inrosire, inflamatii, dureri. Micile acumulari de substanta albicioasa sunt normale, reprezinta de fapt smegma si nu necesita decalotare pentru a fi indepartata ci in cel mai rau caz folosirea unor unguente speciale care sa indeparteze depunerea prea abundenta. Unor copii, mai ales in timpul urinarii cu jet puternic, li se formeaza un “balonas” dar nici acest lucru nu este considerat ingrijorator daca nu este insotit de alte simptome.

Toaleta bebelusului de sex masculin nu necesita precautii sau manevre speciale! Organele genitale se spala cu apa si sapun special pentru copii in exterior, ca orice alt membru al corpului, nu trebuie sa “foram” in interiorul preputului. Daca nu efectuam acea nerecomandata decalotare nu ar trebui sa apara roseata, dureri, iritatie. Daca acestea apar sau daca exista semne ale unei infectii urinare, este necesar un consult de specialitate.

Despre fimoza patologica

Fimoza patologica apare destul de rar, atunci cand pe langa incapacitatea de retractare a preputului apar si alte simptome cum ar fi durerea, jetul de urina modificat (interupt, prea slab), roseata, inflamare. Ea necesita tratament de specialitate si intr-o prima faza este suficient tratamentul cu diverse unguente, abia daca la finalizarea tratamentului nu se constata imbunatatiri fiind necesara interventia chirurgicala, ca ultima solutie.