Mai ales in sezonul cald, dar nu numai, mamicile sunt ingrijorate in legatura cu ce si cat ar trebui sa bea copiii lor.

Cu cat acestia sunt mai mici, cu atat este mai important ca ei sa fie hidratati corespunzator, caci dimensiunile lor ii expun imediat riscului deshidratarii.

Iata ce si cat ar trebui sa bea copilul tau in functie de varsta.

Pana la varsta de 6 luni nu exista nici un dubiu, bebelusii ar trebui sa primeasca numai lapte, la cerere, in cantitatile pe care si le doresc, cand si le doresc.

Desi mai exista medici de moda veche care recomanda introducerea de sucuri sau alte alimente mai devreme, sau altii care recomanda vestitul „ceiut”, este preferabil sa te ghidezi dupa recomandarile pediatriei moderne care afirma raspicat: exclusiv lapte pana la 6 luni!

Odata cu introducerea solidelor in alimentatie bebelusul are nevoie de suplimentarea cantitatii de lichide pe care o consuma in decursul a 24 de ore. Este preferabil sa te ghidezi dupa dorintele bebelusului si sa ii oferi destul de des apa. El o va accepta daca ii este sete sau in caz contrar o va respinge.

Pe masura ce inainteaza diversificarea, bebelusului i se poate oferi si suc de fructe, insa in nici un caz mai mult de 100-150ml pe zi si nicidecum in locul unei mese. Desi bogat in vitamine, sucul de fructe reprezinta „calorii goale” cu beneficii infime din punct de vedere nutritional.

Dupa varsta de un an nevoia de lichide a copilului devine si mai evidenta avand in vedere ca mesele de lapte ale copilului sunt substantial reduse in favoarea alimentelor solide.

Ce are voie copilul sa bea - CE, CUM, CAT?

Apa este principalul lichid pe care ar trebui sa il primeasca copilul.

Dupa varsta de un an, si chiar inainte daca discutam despre copii alaptati, cel mic ar trebui sa primeasca apa dintr-o cana cu pai, din cana cu cioc sau din pahar. Introducerea biberonului dupa varsta de 1 an nu este recomandabila.

De fapt, ar fi bine ca bebelusul sa nu aiba contact deloc cu biberonul, in caz ca e alaptat, sau sa fie invatat cat mai devreme sa bea laptele din alt tip de recipient, daca este hranit cu lapte praf!