Aceasta ar trebui sa fie ultima saptamana, ultimul hop, dar iata ca aproape trece saptamana si tu nu ai devenit mamica. Probabil ca esti furioasa, dezamagita si vrei sa dai vina pe cineva. Adevarul este ca unele femei ajung si la saptamana 41 sau chiar 42 de sarcina. Aceste momente pot fi frustrante si toate sentimentele tale negative sunt perfect normale. Probabil ca esti ingrijorata si ca ceva e in neregula.

Te-ai pregatit cu manichiura si pedichiura pentru momentul cel mare si acum stai ca un dovleac copt pe canapea si te intrebi cat sa mai fie. Ar mai putea dura. Pentru ca cel mai probabil nu e nimic in neregula cu sarcina ta, ci pur si simplu data nasterii a fost calculata gresit. De acum incolo vei fi monitorizata atent pentru ca doctorii sa se asigure ca totul e in ordine.

Saptamana 40 de sarcina - Ai asteptat atat si nimic!

Multe femei trateaza data nasterii care le-a fost data ca pe un reper absolut si ca pe o linie de finish. Acum e momentul sa o privesti mai mult ca pe o zona generala de aterizare. Cel mai probabil nu vei nimeri chiar la semn.

Ca sa iti induci travaliul daca simti ca nu mai poti, poti incerca stimularea sfarcurilor, care elibereaza oxitocina, sau inghitirea uleiului de castor, sau mancarea cu curry. Le poti incerca pe toate, desi aceste ultime doua metode afecteaza tranzitul intestinal si s-ar putea sa regreti ca le-ai folosit, pentru ca s-ar putea sa nu ajungi in sala de nasteri, ci doar sa nu te mai ridici de pe toaleta.

S-ar putea ca doctorul sa decida ca a venit momentul sa rupa membranele. Aceasta e o procedura care nu dureaza mult, se executa prin intermediul unui examen vaginal si s-ar putea sa doara sau macar sa fie inconfortabila. Intreaba-l pe medic care sunt avantajele si dezavantajele ruperii membranelor. Si incearca sa nu arunci cu ceva dupa el daca iti spune ca e cazul sa mai astepti! Nu uita ca vei mai avea nevoie de el...

Saptamana 40 de sarcina - Bebe e monitorizat atent

La controlul din aceasta saptamana de sarcina vei sta un pic mai mult. Ritmul inimii lui bebe va fi monitorizat in timp ce se odihneste si cat e activ. De asemenea, doctorul va verifica nivelul lichidului amniotic, cu ajutorul unei ecografii. Nu te panica daca totul nu e perfect, vei mai face o ecografie la care doctorul va verifica corpul bebelusului, miscarile respiratorii si altele.

Depasirea termenului oricum s-ar putea sa aiba si efecte placute: e posibil ca tie sa nu-ti mai fie deloc frica de nastere. Frica e foarte posibil sa fie inlocuita de o dorinta nemarginita de a termina odata cu sarcina si de a te intoarce la formele cunoscute ale corpului ta.

Oricum este de preferat ca debutul travaliului sa fie lasat in seama naturii, deoarece atunci cand se declanseaza spontan au loc schimbari hormonale firesti, benefice pentru mama si copil.

Cu toate acestea, in practica se intalnesc situatii care impun inducerea travaliului. Intreaba-l pe doctor despre toate metodele si eventual explica-i in detaliu, cat de frustrata esti! Dar incearca sa gandesti pozitiv. Ai rezistat atat de mult si mai e chiar atat de putin pana cand il vei cunnoaste pe bebe!