Odata cu nasterea, corpul tau va suferi nespus de mult. Cel putin de la mijloc in jos esti traumatizata si vaginul tau va avea nevoie de cateva saptamani bune pentru a-si reveni. Daca ai nascut prin cezariana, dupa nastere asistentele vor insista ca tu sa te misti. Si in prima faza, orice miscare va partea imposibila si ti se va parea ca tot personalul medical te uraste din moment ce iti cere astfel de lucruri. Dar pe masura ce vei reusi sa te misti, totul va fi mult mai bine.

Saptamana 38 de sarcina - Ce se intampla in interiorul tau?

La controlul medical din saptamana 38 de sarcina s-ar putea sa afli ca te-ai dilatat cu 1-2 centimetri. Bebe are intre 2,7 kilograme si 3,6 kilograme si e cat un pepene rosu. Iar tu te rogi ca macar pana iese sa ramana asa: poate creste cat doreste el dupa ce a iesit din tine.

Indiferent daca ai nascut pe cale naturala sau prin cezariana, dupa nastere vei elimina lohii. Ia-ti cu tine, pe post de insotitori, cei mai urati chiloti pe care ii detii, preferabil pe cei de maternitate, pe care iti vei dori sa nu ii mai vezi niciodata. Ia cu tine si niste tampoane uriase, dar nu uita sa lasi si pentru acasa. Si incearca sa le ascunzi de sot. Chiar daca a mai vazut tampoane pana acum, daca le va vedea pe acestea s-ar putea gandi ca urmeaza sa inunzi toata casa.

Saptamana 38 de sarcina - Ce sa mai aduci cu tine?

Ia cu tine si haine de maternitate. Chiar daca te-ai saturat de ele si abia astepti sa imbraci niste haine normale, te putem asigura ca acel moment nu este imediat dupa nastere. Si nu poti pleca acasa numai in chilotii cu tapoane uriase, deci ia cu tine haine de gravida chiar daca le detesti in acest moment si ai dori sa le atunci in primul tomberon.

Si pregateste-te pentru o suferinta prelungita. Chiar daca iti imaginezi ca odata cu nasterea ai suferit tot ceea ce ar putea indura corpul uman, e important sa realizezi ca nici urmatoarele saptamani nu vor fi o plimbare in parc. Pe langa faptul ca iti va fi greu sa mergi la toaleta, sa schimbi zeci de tampoane si sa te descurci si cu alaptatul, vei descoperi ca totul acolo jos doare si copcile cauzeaza un oarecare disconfort.

Macar nu va fi nevoie sa mergi sa ti le scoata medicul: ele se dizolva de unele singure. Pentru a nu fi nevoita sa stergi o zona iritata cu hartie igienica (mai ales daca sotul e fanul aceleia mai dure, care „curata tot” – adica un smirghel din hartie in forma de sul), ia cu tine un spray plin cu apa. Spray-uri goale se gasesc in marile lanturi de produse cosmetice.

Nu uita sa faci bai clade pentru sesut, care vor reduce disconfortul si posibilitatea de a face o infectie. Ia cu tine o mica pernuta pentru sezut oriunde ai merge.

Citeste mai multe aici si afla despre probleme ale mamei dupa nastere care necesita tratament imediat