Pe masura ce inaintezi in cel de-a treilea trimestru, vei deveni din ce in ce mai obosita, te vor durea tot mai multe parti ale corpului si vei avea momente in care il vei detesta pe viitorul tatic, pentru ca te-a adus in situatia asta. Tu suferi, iar lui ii e foarte bine si lumea mai si spune ca „sunteti” insarcinati, cand numai tu ai de-a face cu toate problemele.

Daca te apuca disperarea de pe acum, sfatul nostru pentru sarcina ta este: bucura-te de burtica ta dand o petrecere in cinstea viitorului bebe. Asta te va face sa uiti de problemele imediate cum ar fi pantofii si toate hainele care nu te mai incap, si sa te concentrezi pe ceva mai placut.

Saptamana 28 de sarcina - Ce se intampla in interiorul tau?

Bebe are deja 1,1 kilograme si este lung de 25 de centimetri. E maricel si voinic, si chiar daca el nu e pregatit sa vada lumea de afara, pentru tine acum e momentul sa faci un plan de nastere. Probabil ca ai auzit de aceste planuri de nastere deja. Dar daca acestea iti sunt inca necunoscute, atunci iti vom spune ca un plan de nastere este pur si simplu o lista a tuturor dorintelor tale in ceea e priveste venirea pe lume a copilului tau.

Sfatul nostru pentru sarcina ta este sa afli de la spitalul unde vei naste daca tin cont de planurile de nastere ale mamicilor si sa cauti niste planuri de nastere pe net pentru a fi inspirata si a nu uita niciun aspect important.

Discuta partile cele mai importante ale planului de nastere atat cu doctorul, cat si cu partenerul tau, pentru ca ei sa te poata ajuta in caz de nevoie.

Sfatul nostru pentru sarcina ta este sa incerci sa fii realista in ceea ce priveste planul tau de nastere. Anumite lucruri s-ar putea sa nu decurga asa cum iti doresti tu, dar e important sa discuti cu asistentele pentru a-ti fi prezentate toate alternativele si a avea informatii despre ce alegeri poti face.

Daca nu ai prea multe cerinte si ti se pare ca planul tau de nastere este prea scurt, nu iti face nici o grija! Nu este necesar sa scrii romane pentru a te asigura ca nasterea ta va decurge asa cum iti doresti.

Saptamana 28 de sarcina - De unde sa incepi?

S-ar putea sa te gandesti ca e dificil sa faci un plan de nastere. Daca ideea de a compune singura acest plan te copleseste, sfatul nostru pentru sarcina ta este ca poti sa sari peste scrierea lui, dar nu uita sa discuti in detaliu cu persoana care te va asista la nastere. Si asigura-te ca au inteles si au retinut tot ce doresti tu!

Nu uita sa il intrebi pe doctor tot felul de lucruri despre nastere. Chiar daca nu vei putea controla cat de mult te va durea travaliul, sunt anumite aspecte pe care le poti controla sau e mai bine sa le stii pentru a te pregati din timp, asa ca ia aceasta lista de intrebari si afla raspunsurile:

  • Vei fi rasa acolo jos?
  • Cum se induce travaliul, daca se rupe apa?
  • Te vei putea misca in timpul travaliului daca este necesara monitorizarea fetala?
  • Ai voie sa mananci inainte de naste? Cat poti manca si ce?
  • Ce optiuni pentru calmarea durerii exista, in afara de injectia epidurala?
  • Daca va fi nevoie de cezariana, cum se face anestezia si ce se va intampla?