Stim ca te-ai obisnuit pana acum cu ideea durerilor nasterii. Incerci sa intelegi ca din tine va iesi o alta persoana si asta va implica durere. Dar probabil ca nu ai avut atat de mult timp sa te obisnuiesti cu durerile de spate care s-ar putea sa te apuce incepand cu aceasta saptamana. In plus, s-ar putea sa inceapa sa te doara si ligamentele si toate astea sunt perfect normale.

Daca stiai despre aceste dureri, probabil ca nu te asteptai sa te „viziteze” atat de repede. Sfatul nostru pentru sarcina ta este ca poti sa iti rogi partenerul sa pregateasca o baie calduta si sa iti ofere un masaj. Pana la urma, acum meriti sa fii rasfatata. Cand credeai si tu ca acest trimestru va fi cel fara probleme…

Saptamana 19 de sarcina - Ce se intampla in interiorul tau?

In saptamana 19 de sarcina bebe e cam cat o rosie de gradina mare. Are 15 cm si cantareste 220 de grame. El nu are nici un fel de dureri si probabil ca doarme dus chiar si atunci cand tu ai treburi de facut. Acum are mult spatiu in burtica ta si probabil se bucura in continuare de simfonia pe care tu i-o oferi.

Tu, in schimb, nu numai ca incepi sa te confrunti cu dureri, dar mai ai parte si de mancarimi. Te mananca burtica in special si, dupa cum e norocul gravidei, probabil ca va incepe sa te manance mai tare in sedinte, pe autobuz sau cand incerci sa arati cat mai bine pentru o cina romantica alaturi de partener.

Cand te apuca totusi mancarimea si in spatele usilor inchise, lotiunea hidratanta va fi salvarea ta! Iar daca te apuca durerea de spate, s-ar putea sa uiti oricum ca te mai manca ceva. Si ca tot vorbim de mancat, daca iti e pofta de dulciuri, sfatul nostru pentru sarcina ta este ca in loc sa le alegi pe cele nesanatoase, poti merge pe mana unei portii de ciocolata neagra, cea de buna calitate.

Saptamana 19 de sarcina - Niste cursuri sunt ceea ce iti trebuie

Probabil ca a venit momentul sa cauti si niste cursuri prenatale. Acestea nu numai ca te vor invata cum sa supravietuiesti cu bine tuturor neplacerilor si te vor pregati pentru nastere, dar sunt si o buna ocazie de socializare. Daca nu cunosti prea multe femei care sa fie si ele insarcinate, cursurile prenatale sunt locul unde poti lega niste prietenii si unde sa gasesti niste persoane care sa inteleaga prin ce treci tu!

Pana cand decizi la ce cursuri vrei sa participi, sfatul nostru pentru sarcina ta e ca poti sa iti mai rogi partenerul sa mai faca un masaj si, de data asta, poate folosi si uleiuri parfumate. In acest fel iti vei aduce aminte ca macar ai trecut peste greturile primului trimestru si, chiar daca te doare spatele mai ceva decat il doare pe un pensionar cu reumatism, macar te poti bucura de uleiuri parfumate!