Poate te simti deosebit de confuza in legatura cu acest sfat al saptamanii, dar adevarul este ca in primele doua saptamani (saptamana 0 si saptamana 1) care se iau in calcul in sarcina ta, tu nici macar nu esti insarcinata! In prima zi oficiala a sarcinii tale tocmai a inceput ciclul menstrual… ultimul pe care il vei mai avea pentru o lunga perioada de timp. Nu-i asa ca te bucuri de acest gand minunat? Vei trai fara batai de cap lunare cel putin un an de acum incolo!

Dar, si in cazul in care sarbatoresti acest lucru pozitiv in viata ta, nu poti sa intelegi de ce esti considerata gravida. Motivul este simplu: doctorii folosesc calculul conform ultimului ciclu menstrual (UCM) pentru a afla care este „varsta” burticii tale. Sarcina ta va dura in jur de 280 de zile sau 40 de saptamani si va fi impartita in trei trimestre. Oricum, nu e cazul sa-ti bati capul cu asta, ci asculta de sfatul nostru pentru sarcina ta si bucura-te!

Prima saptamana de sarcina - De ce UCM?

Motivul principal pentru care medicii se folosesc de metoda ultimului ciclu menstrual pentru a calcula evolutia sarcinii este pentru ca majoritatea femeilor nu stiu care este momentul ovulatiei si nici momentul in care s-a produs fertilizarea. Deci, medicii nu au de ce sa isi bata capul si aleg ceva ce majoritatea femeilor retin: data la care a avut loc ultimul ciclu menstrual.

Prima saptamana de sarcina - Ce trebuie sa faci?

Tinand cont ca nu esti insarcinata inca, este cazul sa te pui pe treaba si sa te asiguri ca in cateva saptamani vei avea parte de un test de sarcina cu rezultat pozitiv!

Daca pana acum nu ai luat vitamine prenatale, nu mai amana momentul. Vei avea nevoie de acid folic, dar e mult mai util daca faci un set de analize pentru a vedea daca totul e in ordine. Eventual poti sa iti pregatesti si partenerul de viata! Incurajeaza-l si spune-i ca acestea vor fi ultimele saptamani in care isi poate permite sa se comporte ca un adolescent. Apoi va deveni oficial tatic si este cazul sa se comporte ca atare. Si trimite-l si pe el la analize!

Tine cont de sfatul nostru pentru sarcina ta si spune-i si partnerului tau sa fie fericit in aceasta perioada si sa profite de atentia ta. Va petrece urmatoarele trei luni uitandu-se la tine cum te vaieti ca ti-e rau, asa ca are nevoie de orice clipa de bucurie, chiar acum!

Daca simti ca nu mai ai rabdare pana in momentul in care vei afla ca esti insarcinata, nu te opreste nimeni sa mergi si sa cumperi, pe post de incurajare, o pereche de papucei de bebe. Astfel nu vei uita ca ai treburi serioase de care sa te ocupi in aceste doua saptamani! Mult spor, viitoare mamica!