In jurul varstei de 2 ani multi dintre copii au momente in care devin agresivi. Este o perioada normala, dar asta nu o face si acceptabila sau comoda pentru cei din jur. Exista insa o explicatie pe care o ofera psihologii pentru aceasta schimbare de la bebelusul suav la micul rebel.

De ce se manifesta agresivitatea in jurul varstei de 2 ani?

Incepand cu varsta de 18 luni, copilul incepe sa devina constient de propria sa persoana. Pentru prima data el realizeaza ca este o fiinta de sine statatoare, ca exista si in afara parintilor. Asadar simte nevoia sa fie si recunoscut ca atare, sa se impuna, sa isi comunice preferintele si dorintele si de asemenea sentimentele negative.

Teama de abandon, spaimele proprii, frustrarile care se acumuleaza trebuie sa gaseasca o supapa prin care sa se elibereze. Copilul nu stie sa si le exprime verbal, nu stie nici sa le reprime, asa ca le exteriorizeaza asa cum se pricepe. Unii copii fac tantrumuri, alti copii izbucnesc in reprize de plans eliberator, altii se manifesta agresiv. 

Ce anume declanseaza agresivitatea la copii?

In primul rand trebuie sa iti amintesti mereu ca nici un copil nu este agresiv pentru ca este „rau” sau „obraznic”. Comportamentul agresiv al copilului este urmarea unor tipare neurologice care s-au dezvoltat pe baza experientelor anterioare.

De cele mai multe ori experientele sociale ale copilului joaca rolul principal. Copilul poate sa fi fost victima unui alt copil agresiv, o data sau de mai multe ori. Poate fi expus la agresivitate in familie sau pur si simplu se poate ca relatia pe care a stabilit-o cu adultii din viata sa sa nu ii satisfaca nevoile emotionale. Aceste tipare neurologice declanseaza o atitudine defensiva. Mai simplu, copilul reactioneaza agresiv ori de cate ori i se pare ca percepe un eventual pericol.

Trebuie sa ai mereu in minte faptul ca acest proces de declansare a agresivitatii nu este constient. Copilul nu are posibilitatea sau capacitatea de a-l controla inca. Si o a doua problema este ca de multe ori pentru adult reactia pe care o afiseaza copilul ca raspuns la ceea ce percepe el ca fiind un pericol pare exagerata. 

Exista factori multipli care declanseaza raspunsul agresiv al copilului.  

De cele mai multe ori este vorba despre o combinatie de predispozitie genetica si influenta a mediului care face ca agresivitatea sa devina mecanismul prin care copilul face fata stresului.