Controversele in randul mamicilor in legatura cu vaccinurile destinate bebelusilor au inceput sa apara in ultimii aproximativ 15 ani. In mod paradoxal, este perioada in care medicina a evoluat spectaculos, iar vaccinurile au fost mult imbunatatite. Insa poate ca aceasta atitudine este explicabila prin aceea ca, existand inca imunitatea de grup, acesti parinti nu au fost nevoiti sa se confrunte cu efectele dezastruoase pe care le are poliomielita, sau cu chinul tusei convulsive la un copil de nici 2 ani.

Totusi, ce anume starneste aceasta reactie de panica in randul parintilor? De ce anume se tem parintii cand vine vorba de vaccinuri? Iata o lista. 

Vaccinarea copiilor - Cele mai des intalnite temeri ale parintilor

Imi pun copilul in pericolul de a face boala sau bolile impotriva carora a fost creat vaccinul. De fapt, acest risc a existat o perioada buna, parintii nostri s-au confruntat cu el atunci cand ne-au vaccinat pe noi. O buna perioada de timp, de exemplu, vaccinul anti-polio continea virusul viu. In prezent insa, cu exceptia vaccinului impotriva rotavirusului, vaccinurile nu mai contin germenii vii ci doar fragmente de germeni.

Ii dau peste cap copilului sistemul imunitar, inoculandu-i deodata atatia microbi. In primul rand, nu ii sunt inoculati microbi, ci fragmente din invelisul acestor microbi. Sistemul imunitar va identifica aceste particule straine si va dezvolta anticorpi impotriva lor, insa asta este treaba lui zi de zi, ora de ora. Nou nascutul se naste steril intr-o lume plina de microorganisme. Sistemul sau imunitar trebuie sa se dezvolte si sa se maturizeze in asa fel incat sa faca fata la milioanele de specii de microorganisme cu care intra in contact in fiecare clipa, si o face, se pare, pana spre varsta de 7 ani. Asadar, si in cazul vaccinurilor, sistemul imunitar isi face, pur si simplu, datoria.

Daca il vaccinez copilul meu va face autism. A existat un singur studiu care ar fi evidentiat existenta vreunei corelatii intre vaccinuri si autism, iar acest studiu a fost demontat de regulile cercetarii statistice si insusi autorul lui a recunoscut ca a interpretat in mod tendentios datele obtinute, pentru a ajunge la rezultatul pe care si-l dorea. Nenumarate studii efectuate de atunci au demonstrat fara nici un dubiu ca legatura dintre vaccinuri si autism este inexistenta.

Imi intoxic copilul cu mercur. De fapt, multe dintre portiile de peste oceanic pe care le consumi contin mai mult mercur decat un vaccin. In plus, vaccinurile nu contin mercur ca atare, ci mai degraba mercurul este folosit in procesul de  fabricare a vaccinului.

Imi intoxic copilul cu aluminiu. Este un alt mit, dovada ca nici unul dintre miliardele de copii vaccinati in ultimii 50 de ani nu a avut de suferit din cauza intoxicatiei cu aluminiu consecutiv vaccinarii!