Masurarea corecta a temperaturii corporale a bebelusului si a copilului este extrem de importanta. Ea iti poate indica daca cel mic „pregateste” vreo raceala sau alta problema de sanatate.

Temperatura corporala si felul in care fluctueaza in perioadele de boala ii pot spune medicului pediatru daca febra e provocata de o infectie bacteriana sau mai degraba de una virala. Monitorizand atent temperatura copilului bolnav poti evita ca temperatura sa urce nepermis de mult, minimizand astfel riscul de convulsii febrile.

Ce tipuri de termometre pentru bebelusi exista?

Pe piata din Romania exista diferite tipuri de termometre. Iata cateva dintre ele.

Termometrul electronic rectal este cel mai frecvent intalnit. Este accesibil ca pret desi exista si variante mai scumpe, functioneaza cu baterii care se schimba usor. Termometrul rectal inregistreaza cea mai corecta temperatura la bebelusi si copiii mici. Termometrele rectale pot avea varful dur sau flexibil. Cele cu varf flexibil sunt mai comod si mai sigur de utilizat, insa te poti descurca bine si cu unul clasic. Termometrele digitale indica rapid temperatura. La majoritatea dureaza maxim 30 de secunde pana la indicarea temperaturii rectale, insa exista si variante ultrarapide, care „citesc” temperatura in doar 5 secunde.

Curatarea termometrului rectal se face usor. Imediat dupa utilizare varful se sterge cu o discheta demachianta cu spirt. Se va evita introducerea termometrului in apa deoarece nu sunt rezistente si se pot defecta sau se poate strica display-ul.

Avand in vedere ca este posibila aparitia unor erori, este bine sa evaluezi cat de corect functioneaza termometrul nou achizitionat atunci cand copilul este sanatos. Fie masori temperatura rectala a copilului sanatos intr-un moment cand nu este agitat, pentru a inregistra o valoare orientativa, fie il poti compara cu un alt termometru pe care il folosesti de ceva timp si in citirile caruia ai incredere. De altfel, este recomandabil sa ai in casa doua termometre functionale, caci legile lui Murphy sustin, fara urma de indoiala, ca termometrul se va defecta sau i se vor termina bateriile atunci cand ai mai mare nevoie de el...

Termometrul auricular. O varianta mai putin precisa insa cu siguranta mai comoda este termometrul auricular. Asemanator unui otoscop, dispozitivul electronic se introduce in canalul auditiv extern si inregistreaza repede, in 3-4 secunde, temperatura copilului. Aceasta varianta de termometru este mai precisa decat altele, dar mai putin precisa decat termometrul rectal. Un mare avantaj este acela ca de multe ori vei putea lua temperatura bebelusului fara sa il trezesti. Dezavantajul este ca in cazul in care copilul face otita – si otitele sunt destul de frecvente la micuti – durerea pe care o simte nu il va face prea incantat de incercarile tale de a-i masura temperatura.