Alaptarea este considerata unul dintre cele mai naturale cu putinta gesturi. In fond, toate speciile de mamifere isi alapteaza puii fara sa le invete cineva cum sa faca asta. Si totusi, alaptarea corecta a bebelusului te poate scuti de numeroase neplaceri, de complicatii legate de atasare incorecta si de alte necazuri. Iata cum trebuie sa procedezi pentru o alaptare corecta.

Alaptarea corecta a bebelusului

Exista cateva reguli care trebuie urmate si cativa pasi care trebuie sa preceada alaptarea propriu zisa.

Spala sanul inainte de a alapta. In maternitate ti s-a cerut sa speli sanul cu sapun inainte de fiecare alaptare. Este o idee buna avand in vedere ca in toate spitalele exista o flora microbiana deopotriva rezistenta si destul de agresiva.

Odata ajunsa acasa, nu trebuie sa exagerezi cu folosirea sapunului, deoarece usuca pielea si asa sensibila si sensibilizata a mamelonului. Este suficient dusul zilnic. Inainte de fiecare alaptare insa, clateste sanul cu apa curata pentru a indeparta transpiratia si sterge-l cu un prosop moale si curat.

Citeste mai multe aici si afla cum poti evita ragadele in timpul alaptarii

Alapteaza la cerere. Ignora orice sugestie de a-i face bebelusului un program de supt. In primele 6 luni de viata sanul este al bebelusului si este perfect normal sa il ceara ori de cate ori doreste.

De asemenea este perfect normal sa ceara san si cand ii este sete, si este bine sa i-l oferi, nu sa incerci sa il inlocuiesti cu ceai, apa sau alte lichide.

Pana la 6 luni bebelusul trebuie sa fie alaptat exclusiv si la cerere!

Ai grija ca atasarea bebelusului la san sa fie corecta. Daca bebelusul nu s-a atasat corect, introdu incet un deget in gurita si elibereaza mamelonul si incearca din nou.

Nu trage de mamelon, nu vei face decat sa te ranesti!

Alapteaza la un san o data. Cel putin la inceput, bebelusul mananca putin, iar lapte este din belsug.

Daca il pui la ambii sani la fiecare supt, risti sa suga numai laptele de inceput care este bogat in glucide, care fermenteaza, dar sarac in lipide, de care are nevoie ca sa creasca bine in greutate.

Este caracteristic ca imediat dupa ce incepe sa suga, sa auzi cum primeste laptele si cum il inghite, dar cand trece aceasta scurta faza, cand bebelusul pare sa munceasca mai mult si sa inghita mai rar, atunci primeste laptele de sfarsit, cel bogat in lipide.