Cafeaua in timpul sarcinii si alaptarii

Cafeaua si sarcina se pare ca nu sunt incompatibile. Reglementarile legate de efectuarea cercetarilor stiintifice pe subiecti umani limiteaza cunostintele in acest domeniu. Este insa absolut sigur ca ea trece prin sange de la mama la viitorul bebelus. Se pare ca exista aceeasi concentratie de cofeina in tesuturile bebelusului ca si in cele ale mamei. In plus, bebelusii nou nascuti au o capacitate redusa de metabolizare a cofeinei.

Nu s-a putut stabili vreo legatura intre consumul de cofeina si infertilitate sau pierderea sarcinii. Totusi, unii cercetatori considera ca un consum mare de cafea in perioada sarcinii ar putea determina o crestere a probabilitatii ca bebelusii sa aiba o greutate mica la nastere.

Studiile efectuate la om si animale de-a lungul timpului nu au evidentiat risc teratogen sau mutagen al cofeinei.

Cata cafea pot bea in timpul sarcinii? In lumina cunostintelor acumulate pana in prezent, un consum redus pana la moderat de cafea in sarcina nu ridica probleme. Cantitatea maxima de cofeina considerata sigura in sarcina este de 200mg pe zi. Aceasta este echvalentul unei cescute de cafea espresso tare, a 3 cescute de cafea instant, 4 cesti de lapte cu cacao sau ciocolata calda.

Cafeaua si alaptarea sunt si ele compatibile, atata timp cat consumul de cafea este unul redus spre moderat. Nu trebuie insa sa cazi in capcana de a consuma multa cafea in ideea ca astfel compensezi lipsa de somn si ascunzi oboseala.

Cofeina trece in laptele matern, iar bebelusii mai mici de 4 luni au dificultati de metabolizare a acesteia, asadar ea se poate acumula in organism. Poti sa te trezesti astfel cu un bebelus nervos, iritabil, care isi modifica programul de somn. Dupa varsta de 4 luni consumul de cafea este mult mai sigur si pentru bebelus si poti reintroduce in program si cafeaua de dupa-amiaza.