Lipsa de somn este absolut fireasca in primele luni de viata ale bebelusului. Asta nu inseamna ca este usor de suportat. Iata cateva idei care te pot ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada si sa ramai optimista . 

Lipsa de somn dupa nasterea bebeluslui - Natura are grija de noi

Mai ales in prima luna dupa nastere, furtuna hormonala care insoteste aceasta perioada are grija de noi. Mai ales daca alaptezi, vei constata cu uimire ca nevoia ta de somn pare sa se fi redus.

Nu uita ca trezirile frecvente ale bebelusului sunt absolut normale. De ele depinde supravietuirea noastra ca specie. Trezirile frecvente il ajuta pe bebelus sa isi regleze temperatura corpului, sa isi asigure necesarul de energie pentru cresterea extrem de rapida caracteristica primelor 3 luni de viata si sunt cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de aparitie a sindromului mortii subite (SIDS). 

Cum poti tu ajuta natura? Dupa cum vezi, natura are grija de tine ca mama. Insa trebuie sa o ajuti si tu.

Natural este ca nou nascutul sa se trezeasca des si ziua si noaptea, la fel si bebelusul. Insa natura nu este pregatita sa te ajute sa fii si gospodina perfecta, si sotia perfecta si eventual si angajata perfecta in primele luni dupa nastere.

Prin urmare, trebuie sa o ajuti! Iata cum:

  • Hraneste-te corect, dar simplu. Nu e un moment bun sa incerci retete sofisticate si sa pierzi mult timp in bucatarie.
  • Incearca sa te odihnesti impreuna cu bebelusul. Orice altceva cade pe planul doi.
  • Nu ai nevoie de o casa imaculata pentru ca tu si bebelusul sa fiti sanatosi. Nu pierde mult timp cu curatenia si ordinea. Oricum, de acum ordinea va fi o notiune abstracta cativa ani buni!
  • Cere ajutor. De la oricine ar putea fi disponibil, chiar si pentru scurt timp. Mama, soacra, prietenele, sotul pot foarte bine sa te ajute dand cu aspiratorul sau aducandu-ti ceva mancare gatita.
  • Nu te inchide in casa. Plimbarea in aer liber este energizanta si te ajuta sa iti limpezesti gandurile.

Cum trecem peste lipsa de somn in primele luni ale bebelusului? - Este bine sa incerci si:

Delega responsabilitati. Daca alaptezi, sotul iti poate aduce bebelusul langa tine in pat la fiecare trezire. Daca il hranesti cu lapte praf, sotul poate prepara macar unul dintre biberoanele de noapte.

Practica co-sleeping-ul. Nu este neaparat nevoie sa il iei pe bebe langa tine in pat daca nu te simti confortabil facand asta, sau daca iti este teama ca te-ai putea rostogoli peste el in somn.

Dar monteaza patutul lui in camera in care dormi si tu, pentru a evita plimbarile nocturne dintr-o camera in alta si pentru toate celelalte avantaje ale co-sleeping-ului. Citeste aici mai multe despre co-sleeping