Increderea in propriile forte. Este poate cea mai importanta lectie pe care parintele trebuie sa i-o predea copilului sau.

Ea se cladeste zi dupa zi, dintr-o imbinare inspirata intre sprijinul pe care parintele i-l ofera celui mic atunci cand are cu adevarat nevoie, si incurajarea de a-si forta propriile limite.

Motivatia intrinseca. Este foarte usor sa motivezi un copil sa faca ceea ce vrem noi sa faca.

Mita, recompensa, lauda sunt toate moduri de a motiva un copil sa ne faca pe plac. Insa aceste tertipuri nu functioneaza o vesnicie, si este extrem de trist ca adultul sa aiba nevoie de recompense ca sa faca ceea ce trebuie, sau ceea ce e bine sa faca.

Pe de alta parte, atunci cand parintele stie sa isi invete copilul sa caute in interiorul sau motivatia pentru efortul pe care il va depunde, adultul de peste ani se va mobiliza eficient, fara nevoia de imbolduri exterioare.

Curajul de a spune adevarul. Un parinte care isi cearta amarnic copilul atunci cand acesta isi marturiseste greseala va obtine un copil care se va ascunde si care nu isi va mai asuma erorile.

Este primul pas catre o relatie bazata pe temeri si minciuni. Un adult care a fost invatat sa isi recunoasca greselile, sa faca tot ceea ce ii sta in puteri pentru a le indrepta, sa isi asume deciziile, va fi un adult integru si respectat.

Capacitatea de a face alegeri bune. Un copil care este indrumat pas cu pas ce trebuie sa faca, pana in cele mai mici amanunte, care nu este lasat niciodata sa faca alegeri pentru sine, nu are cum sa creasca si sa devina un adult independent si stapan pe propria persoana. El va astepta mereu indicatii si va astepta sa i se spuna ce trebuie facut.

Puterea de a-si sustine punctul de vedere intr-o disputa. Daca parintele tau te-a lasat sa iti argumentezi punctul de vedere, sa ti-l sustii in cursul unei dispute, daca ori de cate ori a trebuit sa faci ceva ce nu te incanta parintii tai ti-au explicat si au argumentat, in loc sa iti tranteasca una dintre replicile binecunoscute „pentru ca asa spun eu” sau „taci din gura si fa cum iti spun”, poti sa le fii recunoscator azi!