Transpiratia in timpul somnului apare frecvent la toti bebelusii. Desigur, atunci cand esti pentru prima oara parinte, nu ai de unde sa stii asta. 

De ce transpiram? Transpiratia serveste unui scop esential: termoreglarea. Transpiratia este produsa de glandele sudoripare si apare ca un raspuns fiziologic al corpului care astfel isi mentine constanta temperatura.

Ca o caracteristica aparte, bebelusii transpira in general foarte abundent in zona capului. 

De ce transpira bebelusii?

Exista numeroase cauze ale acestui transpirat abundente in timpul somnului.

Prima si cea mai frecventa cauza este reprezentata de supraincalzire. Multora dintre parinti le este teama ca cei mici sa nu raceasca, asa ca incalzesc excesiv dormitorul si ii imbraca prea gros pe cei mici. In asemenea cazuri, transpiratia este cea mai mica problema a bebelusului.

Supraincalzirea este asociata cu un risc crescut de moarte subita.

Unii pediatri spun ca sistemul nervos al bebelusilor este inca imatur, si ca acestora le este greu sa isi regleze corect temperatura in timpul somnului. De aceea se observa ca cei mici transpira abundent in zonele care sunt in contact direct cu suportul pe care se odihnesc (pat, balansoar, bratele mamei).

Transpiratia excesiva poate fi insa determinata si de o problema medicala.

Transpiratia abundenta in timpul hranirii poate indica insuficienta cardiaca. Copilul oboseste in timpul suptului, frecventa sa respiratorie creste, bebelusul tuseste sec si ia prost in greutate. Asadar, in cazul existentei unei probleme la inima, copilul manifesta si alte simptome, in afara transpiratiei abundente.

O alta problema medicala care poate cauza transpiratie excesiva este hipertiroidismul. Insa si in acest caz, transpiratia nu este singurul simptom care apare, ci exista si alte motive de ingrijorare. 

Bebe transpira cand doarme - Cum remediem problema?

In cazul in care bebelusul este perfect sanatos, trebuie sa ai grija in primul rand sa nu se supraincalzeasca.

Temperatura din camera in care doarme cel mic trebuie sa se situeze intre 18 si 22 de grade Celsius, iar bebelusul  ar trebui imbracat asa cum te-ai imbraca si tu ca sa te simti confortabil.

Nu inveli un bebelus mai mic de un an si nu lasa in patut paturele, perne sau jucarii de plus!

In cazul in care cel mic este imbracat la fel de gros ca si tine si totusi transpira abundent si atunci cand ete treaz, sau daca transpiratia este asociata cu alte simptome, este bine sa soliciti un consult pediatric.

Medicul este in masura sa iti spuna daca transpiratia bebelusului este fiziologica, sau daca exista vreo alta problema ascunsa care o cauzeaza. 

Bebelusul tau transpira? Cat de gros e imbracat cand il pui la somn?