TU: In jurul saptamanii 21 de sarcina la majoritatea gravidelor debuteaza contractiile Braxton Hicks, dupa numele doctorului englez care le-a descris. Contractiile Braxton Hicks nu sunt dureroase dar pot fi neplacute, inconfortabile. Vei simti brusc ca ti se intareste burta  si i se modifica forma.

Contractiile Braxton Hicks vor fi din ce in ce mai frecvente pe masura ce sarcina evolueaza si reprezinta modul in care uterul se pregateste pentru nastere. 

Pe toata perioada sarcinii vei experimenta mai multe tipuri de contractii. Indiferent de tip, contractiile sunt involuntare si nu le poti controla, la fel cum nu poti controla digestia. Mai important este sa te mentii relaxata.

In timpul unei contractii se evidentiaza trei stari: faza ascendenta, de varf si faza descendenta. Contractiile pot fi intermitente si pot varia de la un usor disconfort la durere intensa.

Tranzitul tau este mai lent deoarece progesteronul incetineste miscarea intestinelor iar uterul marit le comprima. Mersul pe jos, aportul marit de lichide si alimentele cu fibre te-ar putea ajuta. Prunele uscate si sucul te prune pot fi cu siguranta aliatii tai  in combaterea constipatiei.

Te-ar mai putea interesa:

Ce functii indeplineste placenta ?
Vergeturile, ce faci cu ele ?
Exercitiile fizice in sarcina
Anemia in timpul sarcinii
Ce trebuie sa contina bagajul de spital?

COPILUL TAU: Fatul  masoara acum intre 18 cm si cantareste in jur de 300 grame.

Bebelusul inghite lichid amniotic. Tubul lui digestiv este suficient de dezvoltat pentru a absorbi apa si deja produce meconiu, acel prim scaun pe care il elimina in primele zile dupa nastere. Acest scaun este o combinatie de secretii digestive si lichid amniotic pe care l-a inghitit.

Peste ceva timp vei fi surprinsa sa constati ca scaunul bebelusului a devenit un subiect favorit de discutie cu alte mamici.

Simturile copilului evolueaza pe zi ce creste.

Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 22 de sarcina