In mod ideal, dupa o nastere naturala, lipsita de interventii medicamentoase si de proceduri care sa intarzie intalnirea dintre mama si nou-nascut, alaptarea ar incepe fara probleme, corpul mamei primind semnale ca este necesara secretarea colostrului, declansarea lactatiei. Insa lucrurile decurg de multe ori altfel de aceea o femeie insarcinata ar trebui sa ia in clacul toate variantele pentru a sti cum sa procedeze in functie de situatie.

Stimularea lactatiei imediat dupa nasterea naturala 

In cazul nasterii naturale fara probleme sau complicatii, nou-nascutul ar trebui sa vina imediat in contact cu mama, stiute fiind beneficiile “orei magice”. Cu cat copilul este pus mai repede la san cu atat declansarea lactatiei se va face mai repede si mai usor, prin supt sanii fiind cel mai bine stimulate sa produca, mai degraba decat cu pompa, fie ea manuala fie electrica.

Alaptarea la cerere si nu la program este foarte importanta si e bine ca proaspata mama sa stie asta pentru “a lupta” cu politica din multe spitale care promoveaza alaptarea la program, din motive care desigur ca nu au legatura cu binele mamei si al copilului. Evident ca ceaiurile galactofore sau alte suplimente ce sporesc productia lactata sunt binevenite (desi nu neaparat necesare) si pot fi de ajutor dar trebuie avut in vedere ca ele sunt luate degeaba daca nu se indeplineste conditia apropierii mama-copil.

Toate ceaiurile si suplimentele au efect daca bebelusul este pus la san, cu atentie sa fie atasat corect si sa poata suge eficient. Contactul piele pe piele este de asemenea de mare ajutor in pornirea si stimularea lactatiei de aceea este bine ca in primele zile si chiar saptamani/luni sa petreceti mult timp cu bebelusul pe piept, in brate, in contact direct cu pielea mamei.

Stimularea lactatiei imediat dupa nasterea prin cezariana

In cazul cezarienei startul in alaptare poate fi ingreunat dar asta nu inseamna ca alaptarea va fi sortita esecului! Inceputul alaptarii depinde si de tipul cezarienei, in cazul celei “la cald”(dupa inceperea contractiilor) corpul primind semnale ca venirea pe lume a copilului este iminenta si deci fiind pregatit si in privinta alaptarii. In cazul cezarienei “la rece”, numita si programata, corpul mamei nu secreta hormonii indispensabili in alaptare si anume oxitocina si prolactina si alaptarea va parea mai dificila in aceste conditii.

Mama insa trebuie sa stie ca e bine sa intre in contact cu copilul cat mai repede, desi in cazul unei anestezii generale momentul primei intalniri este amanat mai mult. Totusi chiar daca impresia este de “lipsa a laptelui”, chiar daca pare ca lactatia se lasa cu greu instalata, tot este bine sa fie pus copilul la san, chiar si suptul in gol fiind benefic pentru declansarea lactatiei. Contactul piele pe piele este, desigur, benefic si in aceasta situatie si va contribui la stimularea lactatiei.