Este un cerc vicios ca sa spunem asa: pe de o parte parintii doresc jocuri si activitati educative pentru copii astfel incat societatea de consum le iese in intampinare cu tot felul de “programe de dezvoltare pentru bebelusi”, “activitati educative de grup”, jucarii scumpe si sofisticate care garanteaza dezvoltarea inteligentei copilului.

Pe de alta parte alti parinti sunt convinsi ca din moment ce toate cele anterioare exista ele sunt necesare si daca nu le ofera si ei copilului risca sa il faca inferior, ii refuza sansele la dezvoltare, il “lasa in urma”.

Alti parinti se simt vinovati daca lasa bebelusul, copilul sa se distreze singur, chiar si in prezenta lor, se tem ca astfel “il neglijeaza”, nu il stimuleaza de ajuns, nu-i antreneaza potentialul.

Altii considera ca joaca libera e o pierdere de vreme si ca un copil trebuie “inregimentat” de mic in diverse activitati structurate, trebuie sa i se organizeze timpul riguros, dupa un anumit plan iar altii pur si simplu se lasa impresionati de ce aud ca fac bebelusii, copiii vecinilor, rudelor, prietenilor, vedetelor samd si nu vor ca ei sa fie mai prejos.

Se uita insa ca pana la o anumita varsta copilul invata mai multe prin explorare proprie, joc nestructurat si integrare in viata adultului si ca lucrurile simple, in concordanta cu natura umana si stadiile sale de dezvoltare, sunt cele mai benefice.

Suprastimularea copilului poate fi la fel de nociva ca neglijarea lui si ambele extreme trebuie evitate.

De ce nu este indicat sa organizam activitati structurate cu copilul si sa intervenim mereu organizandu-i joaca:

  • La varste mici copiii nu au nevoie de activitati riguros organizate ci de joc cat mai liber, el fiind atat necesar cat si suficient pentru buna sa dezvoltare afectiva si cognitiva.
  • Copiii sunt inclinati de la natura spre a invata, dar mai ales prin observare, imitatie, joaca. Tinzand sa-i structuram activitatile riscam tocmai sa-i anihilam interesul innascut spre explorarea si cunoasterea mediului inconjurator.
  • Actul invatarii la om este spontan si prin impuneri putem ucide inclinatia naturala spre invatare, il facem pe copil sa opuna rezistenta, sa oboseasca prin prea marea respectare a unui program impus, riguros (iar la varste fragede chiar si ceea ce noua nu ni se pare solicitant poate fi perceput astfel de catre copil).
  • Daca inca din cea mai frageda pruncie ii invatam cu un program foarte structurat, bine organizat, cu o rutina care trebuie mereu respectata, tindem sa le formam o fire tipicara, sa rezulte niste adulti cu o anumita fixatie pentru rutina si tabieturi, greu adaptabili, care sa sufere atunci cand dintr-un motiv sau altul se intervine in programul lor.
  • Centrandu-ne pe “ideea educativa” e activitatilor pe care vrem sa le facem cu copilul riscam sa ne concentram doar la punerea in practica a demersului nostru, la bifarea unui obiectiv sau al altuia, uitand sa avem in vedere inclinatiile , aptitudinile naturale ale copilului, interesele si dorintele sale.