Suzeta pare un obiect atat de firesc asociat cu nou-nascutul incat din pacate uitam sa ne punem niste intrebari legitime precum: chiar este un obiect de nelipsit din viata bebelusului? Interfereaza in vreun fel cu alaptarea? Cum anume? Are suzeta contraindicatii? Care sunt de fapt beneficiile suzetei, daca ele exista intr-adevar?

Sa vedem intai de ce, in ce scopuri este oferita suzeta:

 • De multe ori…din inertie. Mamele stiu inca din timpul sarcinii ca bebelusii au nevoie de suzeta astfel incat o pregatesc si o ofera, fara sa se gandeasca prea mult de ce anume, pur si simplu pare un “must-have”.
 • Pentru a rari suptul bebelusului, ori fiindca mama crede ca e bine sa alapteze la program, ori fiindca crede ca doar prin pauze mai lungi i se reface productia de lapte, ori fiindca are ragade.
 • Pentru a-i crea bebelusului o rutina la somn, alta decat adormitul la san.
 • Pentru a evita alaptarea in public.

Insa daca am sta sa ne gandim nevoia de suzeta nu este una naturala ci una pe care i-o inducem noi.

Bebelusul are instinctul de a suge sanul iar noi oferindu-i un obiect de plastic ajungem sa-i cream o obisnuinta de care tot noi ne vom plange ulterior ca nu poate scapa.

Si ce nu stiu multe mame este ca oferirea suzetei interfereaza negativ cu alaptarea, intr-un mod atat de subtil ca nici nu vor realiza ca suzeta a sabotat alaptarea!

Iata cum suzeta poate interfera cu alaptarea:

 • Suptul suzetei il face pe copil sa stea mai mult timp lipsit de hrana, fara sa suga la san astfel incat organismul mamei va fi “pacalit” ca nu exista cerere prea mare astfel incat va produce tot mai putin lapte.
 • Suptul suzetei poate duce la “confuzia mamelonului”, la fel ca in cazul biberonului. Copilul obisnuit cu suzeta ar putea in timp sa se dezobisnuiasca de suptul la san, sa refuze sa mai suga.
 • Suptul suzetei presupune o altfel de suctiune ca in cazul suptului la san ceea ce va duce la o atasare defectuoasa a bebelusului la san sau la un supt ineficient, aceste lucruri putand provoca ragade mamei, facand alaptarea tot mai dificila.
 • S-a constatat ca bebelusii care folosesc suzeta sunt mai predispusi la afte, pe care le vor transmite mamei infectand mameloanele.

Exista si alte motive care ar trebui sa ne faca sa ne gandim de doua ori inainte de a oferi suzeta:

 • S-a constatat o incidenta crescuta a infectiilor urechii in randurile bebelusilor care folosesc suzeta.
 • Exista riscul accidentelor, de sufocare - in caz ca suzeta se rupe, sau de sugrumare - in caz ca suzeta este prinsa la gat cu tot felul de dispozitive care nu sunt sigure decat sub supraveghere atenta nonstop.
 • Folosirea indelungata a suzetei – si putini copii renunta inainte de 2-3 ani- se poate solda cu aliniere defectuoasa a dintilor de lapte si deformare a boltei palatine. Asta fiindca, dupa cum spuneam, suptul suzetei difera de suptul sanului. Alaptarea implica o miscare ce antreneaza toti muschii fetei si nu are niciun efect negativ asupra dentitiei in timp ce suptul suzetei presupune o altfel de miscare si o presiune care poate deforma bolta palatina.
 • In cazul copiilor mai mari folosirea suzetei poate interfera cu abilitatile de vorbire si de masticare corecta.
 • Oferirea suzetei unui nou-nascut  duce la pauze mai mari in alaptare si astfel vor spori sansele de ovulatie si de a ramane insarcinata inainte ca organismul sa fie pregatit, fapt pe care alaptatul exclusiv la cerere il previne in primele luni.
 • Este greu de ferit o suzeta de microbi, avand in vedere ca nu intotdeauna poate fi sterilizata sau macar spalata, fiind tot timpul la indemana copilului si fara sa observam daca pica sau se murdareste ea poate fi o sursa de infectii.
 • Suptul suzetei poate duce la o crestere in greutate mai redusa precum si la riscul de deshidratare, copilul fiind tentat sa suga suzeta in loc sa-si exprime nevoia de foame sau de sete.