Multe mame sunt convinse ca reluarea alaptarii este imposibila odata ce au interupt-o sau daca producerea laptelui li s-a sistat dintr-un “management” defectuos al alaptarii sau din cauza unei separari imposibil de evitat de copil. Dar realitatea dovedita, confirmata prin numeroase exemple este ca relactarea este posibila chiar si dupa saptamani sau luni intregi de la intreruperea alaptarii.         

Exista mame care au intarcat copilul sub presiunea altora si ulterior regreta, mame care nu au putut alapta de la inceput din cauza ca au nascut prematur bebelusi prea mici pentru a putea fi hraniti la san, mame care au necesitat spitalizare indelungata si deci despartire de copil cand alaptau si pentru care aceasta intarcare fortata a fost un eveniment nedorit, mame carora li s-a diminuat productia lactata pana la disparitie deoarece n-au avut experienta, sprijin si informatii. 

Relactarea este posibila!

Toate aceste mame ar trebui sa stie ca speranta nu este pierduta, ca alaptarea se poate relua, ca intarcarea nu este un proces ireversibil.

Exista nenumarate experiente de succes ale unor femei care au izbutit acest lucru. Ba mai mult, exista si fenomenul lactatiei induse, adica pornirea productiei de lapte la femei care nu au nascut niciodata, deci cu atat mai mult relactarea e mai usor de atins si posibila.

Cu atat mai mult cu cat se constata ca intreruperea alaptarii si trecerea la alimentatia artificiala au fost in detrimentul copilului si reluarea alaptarii ar reusi sa-i faca sa treaca peste anumite boli, tulburari ale digestiei, alergii sau disconfort spiritual, mamele ar trebui sa ia in serios ideea relactarii.

Este important de stiut ca relactarea nu este un proces usor, dimpotriva, poate fi foarte anevoios de aceea mama trebuie sa fie pregatita atat psihic cat si cu informatii temeinice. Usurinta si restabilirea productiei lactate difera si de la caz la caz, depinzand de numerosi factori, in functie de particularitatea situatiei.

Factorii care au un rol important in restabilirea productiei lactate:

  • Daca mama a alaptat vreodata sau nu a apucat sa faca acest lucru.
  • Timpul in care alaptarea a fost interupta, cu cat acesta fiind mai lung cu cat relactarea fiind mai dificila, dar nu imposibila.
  • Modul in care a fost hranit bebelusul in acest rastimp.
  • Pierderea sau pastrarea reflexului si dorintei copilului de a suge.
  • Motivele si circumstantele care au dus la intarcare.
  • Motivatia mamei de a relua alaptarea - poate factorul care atarna cel mai greu in balanta si care este de fapt conditia relactarii.

In orice caz, este bine de stiut ca relactarea nu este posibila fara motivatia, determinarea mamei si fara stimularea sanilor.

Stimularea sanilor si prin urmare pornirea/repornirea lactatiei se face cel mai bine prin contactul direct cu gura bebelusului. Prin urmare in cazul bebelusilor care nu si-au pierdut reflexul si dorinta de a suge la san relactarea este mult mai usoara si mai rapida.

Bebelusii vor accepta din nou sanul cu cat sunt mai mici si cu cat a trecut mai putin timp de cand au fost alaptati ultima oara.