Tipul de mic dejun pe care il primeste cel mic variaza semnificativ in functie de varsta acestuia. Iata cum:

La bebelusul mai mic de 6 luni e simplu. Micul dejun consta in...lapte, ca orice alta masa a zilei. Este esential ca cel mic sa primeasca lapte matern la cerere pana la varsta de 6 luni, iar diversificarea sa fie inceputa abia dupa aceasta varsta, in concordanta cu normele si recomandarile OMS.

Intre 6 si aproximativ 12 luni micul dejun este constituit din fructe. Pana la varsta de 1 an si chiar si mai tarziu copiii se trezesc in jur de 6 dimineata pentru o portie de lapte, dupa care mai trag un pui de somn. Abia cand se trezesc definitiv copii sunt dispusi sa accepte micul dejun.

Fiind in plina diversificare, masa de dimineata este cea mai potrivita pentru introducerea de noi alimente. Nutritionistii ne atrag insa atentia sa nu combinam mai mult de 2-3 fructe si sa evitam anumite combinatii de fructe din cauza gustului. De exemplu ananasul este un fruct sensibil la capitolul combinatii.

Unii parinti amesteca la micul dejun fuctele cu branza sau cu iaurt, pentru ca masa sa fie mai consistenta. Amestecul de fructe cu produse lactate nu este insa foarte inspirat din cauza timpului diferit de digestie al celor doua tipuri de alimente, amanunt ce duce la aparitia de probleme digestive, cum e balonarea.

Oricum, daca cel mic iubeste iaurtul cu fructe, te sfatuim sa i-l prepari tu in casa, punanad cateva fructe in iaurt de casa sau intr-un iaurt din comert care NU contine lapte praf.

Te sfatuim sa nu indulcesti amestecul obtinut deoarece nu este nevoie sa ii cultivi celui mic preferinta pentru dulce. Fructele contin deja destula fructoza, un glucid natural.

Dupa varsta de 1 an un mic dejun sanatos poate incepe sa semene cu micul dejun al unui copil mai mare. Oul fiert sau omleta fara ulei, casul sau alte branzeturi insotite de legume ca ardei, rosii sau castraveti, painea cu unt si gem fara zahar sau miere, laptele de vaca cu cereale integrale sau pseudocereale, iaurtul sunt doar cateva alternative.

Imaginatia mamicilor este nelimitata iar gusturile copiilor variabile, de aceea trebuie sa incerci si sa testezi, respectand insa principiile de baza ale diversificarii si regulile unei alimentatii sanatoase pentru copiii de 1 an.

Intre 2 si 3 ani meniul copilului se completeaza cu cele mai multe dintre alimentele sanatoase pe care le poate consuma orice adult sanatos.

Multi copii au perioade de fixatii pentru anumite alimente pe care le consuma si le cer constant timp de zile sau chiar saptamani in sir, spre disperarea parintilor. Este momentul in care poti sa negociezi.

Daca cel mic cere lapte cu cereale zi de zi zile in sir, ofera-i cereale sanatoase, in nici un caz pe cele expandate care pot fi mancate ca bomboanele si adauga la micul sau dejun cateva felii de mar, o banana sau cateva capsuni.

Dupa 3 ani majoritatea copiilor merg la gradinita si in general primesc micul dejun acolo. Desigur, parintii trebuie sa consulte meniul si sa formuleze opinii in legatura cu acesta.

Crenwurstii, parizerul, mezelurile tocate nu sunt in nici un caz acceptabile in meniul unui copil atat de mic si in general trebuie evitate la orice varsta. 

Tu ce ii oferi copilului la micul dejun? Care este micul sau dejun preferat?