Attachment Parenting nu este un stil de parenting

Din contra, putem spune ca atasamentul securizant este opusul metodelor, tehnicilor, principiilor de crestere a copiilor. El este de fapt cea mai veche metoda de ingrijire a copiilor, este modul autentic in care parintii isi cresteau copiii inainte sa apara medicii, specialistii, psihologii care sa le limiteze si critice deciziile.

Odata cu aparitia psihologiei ca stiinta moderna, parintilor li s-a spus din ce in ce mai des sa se ghideze dupa carti in loc sa isi urmeze instinctul, primul impuls, chemarea materna.

Toti cei ce te inconjoara iti spun despre cum nu e bine sa tii bebelusul in brate tot timpul, desi doar asta iti doresti sa faci, despre cum copilul trebuie lasat sa mai si planga desi tie ti se sfasie sufletul cand il auzi, despre cum copilul are nevoie de program impus desi e o continua sursa de nervi sa il hranesti cand nu-i e foame si sa incerci sa il adormi timp de 2 ore.

Attachment Parenting nu le este caracteristic parintilor indulgenti sau exagerat de permisivi!

Ti s-a spus de nenumarate ori ca faptul ca raspunzi imediat nevoilor copilului va face ca cel mic sa creasca rasfatat, sa devina un mic tiran, sa invete sa te manipuleze. Noi subliniem ca atasamentul securizant inseamna sa raspunzi corespunzator nevoilor copilului, ceea ce inseamna sa stii si cand sa spui NU.

Exista o diferenta intre a le oferi copiilor tot ceea ce doresc si a le da ceea ce au nevoie, iar un parinte intelept stie sa faca diferenta dintre cele doua.

Attachment Parenting nu te transforma intr-o mama eroina

Daca decizi sa iti cresti copilul in spirit AP nu inseamna ca devii o marioneta a acestuia. Avand in vedere increderea profunda care se construieste intre mama si copil, timpul de raspuns al parintelui creste treptat, in mod firesc, odata cu cresterea in varsta a copilului.

Pe termen lung, atasamentul securizant este o investitie formidabila in tine, in copilul tau si in relatia voastra.

Attachment Parenting nu este complicat

Denumirea sa si lucrurile pompoase scrise despre el pot face sa para ca atasamentul securizant este cine stie ce chestie complicata. De fapt, este vorba despre a-ti asculta instinctul si copilul si a urma indicatiile pe care acesta ti le transmite in mod subtil.

Atat tu cat si copilul aveti roluri active in aceasta relatie, fiecare daruind si primind si modelandu-se ca sa vina in intampinarea celuilalt.

Attachment Parenting NU este greu de aplicat

Pe termen lung, este chiar cea mai usoara metoda de crestere a copilului. Pentru ca te invata sa iti asculti copilul si sa vii in intampinarea nevoilor sale. Astfel copiii nu au motive de rebeliune.

In plus, cea mai dificila parte a meseriei de parinte este sa nu intelegi de ce anume are nevoie copilul tau, ori atasamentul securizant exact asta educa: empatia si o buna comunicare.

Atasamentul securizant nu este rigid

Din contra, parintele este mai relaxat decat majoritatea celorlalti parinti, este flexibil si traieste in prezent. Bebelusul se percepe pe sine prin oglinda mamei lui, deci este esential sa primeasca o imagine cat mai buna despre sine. Iar parintele invata sa reactioneze punandu-se in locul copilului si intrebandu-se cum si-ar dori sa reactioneze adultul de langa el.

Attachment Parenting nu are nici o legatura cu rasfatul

Dimpotriva, copiii care stiu ca parintii le satisfac prompt nevoile de baza, printre ele numarandu-se tandretea, grija, afectiunea au un simt empatic foarte bine dezvoltat. Ei nu au nevoie sa atraga atentia intr-un mod zgmotos asupra necesitatilor lor. Atasamentul este primul pas spre independenta. 

Tu cum percepi Attachment Parenting (atasamentul securizant) ca stil de a creste copiii?