Mersul de-a busilea sau mersul in 4 labe

Mersul de-a busilea sau mersul in 4 labe este mersul bebelusului pe palme si genunchi. In graba de a-l vedea pe cel mic mergand in picioare, multi parinti se simt usor exasperati de durata acestei etape, sau se intreaba cand se va incheia. Alti parinti sunt ingrijorati pentru ca cel mic nu e interesat de mersul in 4 labe, ci isi manifesta primele cuceriri ale independentei mergand tinandu-se de mobile.

Insa medicii spun ca mersul in 4 labe e o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului. Ei afirma ca parintii isi manifesta dorinta de a-i vedea pe cei mici mergand, sarind peste etape importante. Ei isi pun bebelusii in fund inainte ca acestia sa fie capabili sa se rostogoleasca, sau ii tin de manute sa ii faca sa mearga inainte ca ei sa fie capabili sa stea bine in fund. Afla neaparat de aici de ce este bine sa NU grabim copiii!

De ce e important mersul de-a busilea, in 4 labe?

Mersul de-a busilea este important in primul rand deoarece indica disparitia unor reflexe innascute. Pentru a merge in 4 labe copilul trebuie sa desfaca pumnul si sa isi foloseasca palmele. Trebuie sa fi disparut reflexul e a intinde toate cele 4 membre atunci cand se sperie. De asemenea, trebuie sa atinga un anumit nivel de coordonare.

Care sunt beneficiile mersului de-a busilea? Mersul de-a busilea aduce importante beneficii privind dezvoltarea motorie fina si grosiera si de asemenea pentru invatare.

In ceea ce priveste motricitarea grosiera, mersul de-a busilea creste forta si coordonarea intregului corp. Este absolut firesc ca cel mic sa mearga de-a busilea si apoi abia sa stea asezat, caci mersul de-a busilea ii dezvolta musculatura gatului, a spatelui si a abdomenului, ceea ce ii va permite sa isi sustina propria greutate cu spatele drept.  In plus, bebelusul invata sa isi coordoneze incrucisat membrele – mana dreapta se misca concomitent cu piciorul stang. Acest model de miscare va constitui o baza solida pentru mers, alergare si mai tarziu pentru urcatul scarilor.

Si motricitatea fina are multe e castigat de pe urma mersului de-a busilea, care il obliga pe bebelus sa isi sustina greutatea pe brate si palme. Se dezvolta astfel musculatura mainii, permitand celui mic sa tina bine obiecte in mana si sa le manevreze. De asemenea, se dezvolta musculatura umarului, a bratului, a incheieturii mainii si a degetului mare. Necesitatea coordonarii determina dezvoltarea egala a celor doua jumatati ale corpului.

Mersul de-a busilea interfereaza si cu capacitatea copilului de a procesa informatiile senzoriale. Scade sensibilitatea tactila a palmelor si activeaza muschii si articulatiile corpului, a bratelor si picioarelor, invatandu-l pe cel mic sa isi mentina echilibrul si sa fie constient de spatialitate si distante. Dezvoltarea muschilor trunchiului contribuie la dezvoltarea muschilor respiratori. La fel de important, copilul invata sa isi propuna sa ajunga din punctul A in punctul B, sa isi aleaga traseul cel mai potrivit si sa evite obstacolele.