Este esential sa iei masurile necesare pentru a preveni Sindromul Down, cu atat mai mult cu cat, in cea mai mare parte, preventia acestei afectiuni se poate realiza prin intermediul testarii. Dar este la fel de important sa fie intelese si riscurile tuturor testelor la care se va supune viitoarea mamica, precum si toate optiunile pe care le are la dispozitie.

Ce este sindromul Down?

Sindromul Down este cea mai des intalnita anomalie cromozomiala care ii afecteaza pe bebelusi. Aceasta afectiune poate avea un impact destul de mare asupra vietii parintilor si a familiei, in functie de cat de severe sunt dizabilitatile cu care se va naste copilul. Toti copii care au trisomia 21 vor avea anumite dizabilitati si din pacate acest tip de probleme pot fi doar ameliorate, nu si vindecate. 

Sindromul Down este o afectiune care este existenta inca din momentul conceperii fatului. Aceste este si motivul pentru care sindromul Down nu este considerat o boala. Sindromul Down este provocat de existenta unui cromozom 21 suplimentar in codul genetic al bebelusului. In mod normal, in fiecare celula a corpului uman sunt prezenti 46 de cromozomi, care dicteaza toate caractersticile noastre. 23 de cromozomi sunt mosteniti de la mama, iar 23 de la tata, dar in cazul persoanelor cu sindrom Down, exista un cromozon 21 in plus (deci un total de 47 de cromozomi).

Ce factori contribuie la cresterea riscului de Sindrom Down

Anumiti factori contribuie la cresterea riscului de aparitie a sindromului Down. Cel mai important este varsta viitoarei mamici. Cu cat femeia este mai in varsta la momentul in care concepe un copil, cu atat creste probabilitatea ca ea sa aiba un fat cu sindrom Down. Daca la 20 de ani, probabilitatea ca o femeie sa aiba un copil cu trisomia 21 este de 1 la 1.600, dupa 40 de ani ea creste la 1 din 90, iar dupa 45 la 1 din 30.

Riscul este considerat mic daca viitoarea mamica are pana in 35 de ani. Asta nu inseamna ca femeile mai tinere nu pot naste copii cu sindrom Down, ci doar ca riscul de a concepe un bebelus afectat sunt mult mai mici. Deci, incearca pe cat posibil sa nu amani momentul special in care vei deveni mamica. Daca simti ca asta iti doresti, nu e nici un moment mai potrivit decat prezentul pentru a adauga un nou membru familiei.

Un alt factor care contribuie la cresterea riscului de aparitie al sindromului Down este existenta unui antecedent de trisomie intre copiii cuplului. Daca ati mai avut un copil cu sindrom Down sau un fat cu sindrom Down, exista un risc un pic mai mare ca acest lucru sa se repete. Dar riscul creste cu numai 1%, deci nu e cazul sa va panicati, inainte de a recurge la testari mai complexe.

De asemenea, daca unul dintre parinti este purtator al genei pentru sindrom Down de tip translocatie, atunci riscul poate fi destul de mare, desi depinde foarte mult de tipul ei. Asa ca cel mai bine este ca ambii parinti sa fie testati pentru a se putea determina exact care sunt riscurile existente, dar numai in cazul in care in familia unuia a existat un istoric de sindrom Down.

Test de monitorizare sau test de diagnostic pentru Sindromul Down

Fiecare parinte isi doreste sa reduca cat mai mult riscurile si sa afle sigur daca urmeaza sa aiba un copil sanatos din toate punctele de vedere, dar trebuie sa pui intotdeauna in balanta importanta informatiei sigure cu riscurile testarii  pentru diagnostic.

Testele de monitorizare (screening) nu vor oferi raspunsuri definitive. Ele se fac pentru a afla probabilitatea ca fatul sa aiba sindrom Down. Un test de monitorizare cu rezultate anormale nu inseamna ca fatul va suferi de trisomie. Daca testul de monitorizare are un rezultat pozitiv, atunci alte analize vor fi necesare pentru a stabili cu certitudine daca are aceasta afectiune. 

Testele de diagnostic au rezultate sigure si ofera certitudini, dar sunt si mai periculoase pentru sarcina. Si asta pentru ca CVS si amniocenteza prezinta un risc foarte mic ca mama sa faca avort sponant in urma lor. Daca probabilitatea de a avea un copil cu Sindrom Down este destul de mare, ar fi indicat sa recurgi si la efectuarea unui test diagnostic.