Gradul de protectie solara si modul in care aceasta poate fi asigurata difera destul de mult in functie de varsta copilului. Este bine sa personalizezi metodele pe care le pui in aplicare, pentru un maxim de eficienta. Iata tot ce trebuie sa stii despre asta.

Perry Robins, presedintele Fundatiei „Skin Cancer” (Cancerul de piele) sustine ca este esential ca, sub nici o forma, copiii sa nu sufere arsuri solare, nici macar usoare. Se pare ca o singura arsura solara in copilarie dubleaza riscul de a face melanom – o forma agresiva de cancer de piele – in decursul vietii.

Informatiile din articol contin, printre altele, recomandarile Fundatiei mai sus mentionate in ceea ce priveste protejarea cat mai eficienta a copiilor impotriva razelor nocive ale soarelui.

Bebelusii de 0-6 luni si soarele

Copiii sub 6 luni nu trebuie sub nici o forma sa fie lasati la soare la ore nepotrivite. Organismul lor este prea mic, pielea lor este prea lipsita de mijloace naturale de protectie, iar cremele de protectie solara sunt interzise la o varsta atat de frageda. La aceasta varsta pielea contine o cantitate foarte mica de melanina, pigmentul care ne protejeaza de razele solare. Prin urmare, bebelusii sunt deosebit de senibili.

Cum ii protejam pe bebelusii de 0-6 ani de soare? Se recomanda ca pe timp de vara plimbarile sa se incheie in jurul orei 10 dimineata si sa fie reluate abia dupa ora 16-17. Caruciorul trebuie sa aiba o copertina cat mai mare, care sa il protejeze cat mai bine pe cel mic.

In masina, foloseste parasolare care sa reduca substantial cantitatea de lumina care patrunde inauntru. Mai ales cand mergi la drum lung cu cel mic, iar soarele bate pe partea pe care sta el, este deosebit de important sa folosesti un parasolar adecvat. O alta varianta este reprezentata de o folie speciala care se poate aplica pe geamul masinii.

Imbraca bebelusul cu haine subtiri si deschise la culoare, dar incearca sa ii protejezi cat mai bine pielea. Din garderoba nu trebuie sa lipseasca palariile cu boluri largi, care sa ofere protectie pentru pielea de pe ceafa si de pe gat si fata.

Protectia solara pentru copiii cu varsta de 6 luni – 1 an

Copii de 6-12 luni pot fi dati cu crema de protectie solara. Este bine sa continui sa aplici metodele de protectie enumerate mai sus, dar poti adauga la ele o crema cu factor de protectie 50 (SPF 50) pentru zonele de piele care oricum raman descoperite, cum sunt manutele.

Crema de protectie solara trebuie aleasa cu grija, sa fie special conceputa pentru bebelusi. Iti recomandam produsele testate in locul celor homemade.

De asemenea, te sfatuim sa testezi daca bebelusul o tolereaza, aplicand intai o cantitate mica de crema pe o zona mica si bine delimitata a pielii bebelusului. Daca dupa 12-24 de ore nu a aparut nici un fel de reactie alergica, este sigur sa folosesti crema respectiva.

Este deosebit de important sa aplici crema de protectie solara cu aproximativ jumatate de ora inainte sa iesi din casa si sa repeti aplicarea la fiecare 2 ore sau dupa fiecare balaceala in mare. Aceasta regula se aplica chiar daca se presupune ca respectiva crema ar fi rezistenta la apa.