In toate parcurile exista copii care stau asezati in pietricele si folosind lopatele sau manutele goale umplu recipiente cu pietricele, le golesc, le muta dintr-o parte in alta, le pun si le scot din masinute. In mod greu de inteles pentru adulti, cei mici sunt in stare sa faca asta zeci de minute in sir. Avand in vedere ca in general asta inseamna cateva momente de respiro pentru parinti, vedem multi copii facand asta. Exista insa cateva aspecte de care este bine sa fii constienta inainte de a-l lasa pe cel mic sa faca asta, sau inainte de a te gandi sa-ti iei ochii de la copil fie si pentru cateva clipe.

Cei mici sunt tentati sa bage totul in gura

Copiii descopera lumea bagand aproape totul in gura. Asadar s-ar putea sa constati la un moment dat ca cel mic are gura plina de pietricele, nisip, praf, pamant. Trebuie sa fii mereu pe faza ca sa impiedici aceste tentative.

Odata ce mai cresc, copiii devin din ce in ce mai inventivi. In loc sa bage in gura tot ce le pica in mana, te poti trezi ca incearca (sau reusesc) sa isi bage pietricele in nas sau in urechi. De multe ori in aceste cazuri este necesara interventia medicului pentru a extrage pietricica buclucasa, iar asta inseamna mult stres pentru copil si pentru parinte.

Cojile de seminte, mucurile de tigara si fecale de caini si pisici

Din pacate, in Romania este larg raspandit si considerat normal obiceiul dezgustator de a manca seminte pe strada. Daca esti un pic atenta vei constata ca pietricelele sunt amestecate in proporti egale cu coji de seminte. Atunci cand te gandesti ca ele au fost scuipate de adulti necunoscuti, deodata cheful de a-l mai lasa pe cel mic sa „experimenteze” si sa „descopere” se reduce simtitor.

Desi fumatul este teoretic interzis in spatiile de joaca destinate copiilor, exista multi insotitori care nu numai ca fumeaza in apropierea celor mici, dar mai arunca si mucurile de tigara pe jos. Asa ca poti avea surprize neplacute atunci cand te uiti cu ce se joaca de fapt piticul tau....

O alta pare problema de igiena are legatura cu pisicile si cainii fara stapan. Se stie ca pisicilor le place sa „sape” atunci cand isi fac nevoile, si apoi sa „ascunda” urina sau fecalele. Pietricelele de prin parcuri sunt din acest punct de vedere un loc deosebit de tentant pentru ele, mai ales in timpul noptii cand este liniste si nu le deranjeaza nimeni. Fecalele de pisica pot vehicula diverse oua de paraziti, asadar ar fi de preferat sa fie evitat ca cel mic sa intre in contact cu ele.

Din pacate nu putem oferi alternative valabile. O varianta de preferat ar fi ca cel mic sa se poata juca in cutii de nisip care sunt acoperite cu capac atunci cand nu sunt folosite, insa nu toata lumea locuieste la casa, sa poata amenaja un astfel de coltisor de joaca pentru cel mic. Gropile cu nisip care se mai gasesc inca in unele parcuri au exact aceleasi dezavantaje. 

Tu l-ai lasat pe cel mic sa se joace cu lopatelele pe jos in parcurile pentru copii?