Tobe de mai multe feluri

Un joc foarte interesant pentru bebe cand ajunge la varsta in care da cu manutele in lucruri si se bucura de zgomote noi. Cand va vedea ca o bataie cu pumnul mic va produce un sunet „consistent”este cea mai buna dovada ca actiunile au rezultate. Bebe se poate ocupa de ritm, la tobe, iar tu poti canta, pentru a-i dezvolta si abilitatile sociale si de comunicare.

Joc potrivit pentru: 3 luni – 1 an

Abilitati dezvoltate: Auzul, ritmul, intelegerea relatiei cauza – efect, comunicare

Ai nevoie de: Cutii goale de cereale, borcane metalice de la cafea sau boluri de plastic cu capac. Orice are un capac si poate scote sunete interesante. Poti folosi linguri mari de lemn pe post de bete (cu mare grija).

Arata-i lui bebe cum poate bate in tobe folosind degetele, mana sau podul palmei. Poti lipi mai multe tobe improvizate la un loc, folosind banda adeziva, pentru a face un set de tobe. Arata-i cum tobe de dimensiuni diferite fac zgomote diferite pentru ca bebe sa poata auzi tonuri care se schimba si ii vor starni interesul. Nu uita sa canti si tu din voce pentru al ajuta pe bebe sa inteleaga notiuni legate de ritm.

Loveste inapoi

Pe masura ce bebe devine din ce in ce mai mobil, lovitul cu piciorusele devine una dintre modalitatile preferate de a face exercitii cu membrele care nu pot sta locului nici macar o clipa. Atunci cand va lovi apa cu picioarele, senzatia va fi deosebit de placuta, iar aceasta poate deveni o lectie pretioasa legata de relatia cauza – efect.

Joc potrivit pentru: 6 luni – 9 luni

Abilitati dezvoltate: Motricitate grosiera, relatia cauza – efect

Ai nevoie de: O cada de baie sau un lighean mare

Umple cada sau ligheanul cu 5-10 cm de apa (nu mai mult). Aseaza-l pe bebe in fund in apa mica, dar nu uita sa il sustii mereu de la mijloc, pentru ca e prea mic sa poata sta asa de unul singur. Bebelusii iubesc stimularea oferita de apa si vor incepe sa dea din picioare imediat. De indata ce bebelusul isi va da seama ca membrele lui fac apa sa stropeasca, distractia va fi pe masura. Daca cel mic nu da din picioruse, l-ai putea ajuta lovid tu apa cu mana, foarte usor.

Atentie! Nu lasa niciodata un bebelus in apa nesupravegheat, nici macar pentru cateva momente!

Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.

Vorbit la telefon

Devine foarte clar atunci cand bebe e pregatit sa inceapa sa comunice: va folosi tot mai multe sunete care, chiar daca nu pot fi intelese, sunt diferite si „rostite” cu mare placere. Ajuta-l pe bebe sa invete sa comunice

Joc potrivit pentru: 4 luni – 10 luni

Abilitati dezvoltate: Verbale

Ai nevoie de: Doua telefoane de jucarie sau telefoane vechi, care nu mai sunt folosite. Poti folosi si telefoanele mobile folosite, daca sunt inchise.

Da-i un telefon lui bebe, tinandu-l aproape de urechea lui. Tu vei folosi celalalt telefon pentru a purta o conversatie imaginara. Vorbeste incet, pe un ton exagerat. Fa pauze lungi intre comentariile si intrebarile tale pentru a-i da timp lui bebe sa iti „raspunda”. Ei observa ca, la un moment dat, bebe va incepe sa participe la conversatia ta, scotand sunete atunci cand doreste sa iti raspunda. Este o modalitate excelenta de a-ti invata copilul care este ritmul unei conversatii.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.

Citeste mai departe si descopera mai multe jocuri interesante!