Calciul este unul dintre mineralele cele mai bine reprezentate in corpul uman. El este esential pentru un schelet sanatos, dar rolul sau nu se opreste aici.

Calciul este implicat in buna functionare a tuturor mecanismelor dintr-un organism sanatos, inclusiv in conducerea influxului nervos, in secretia de hormoni, coagularea sangelui si contractia musculara.

S-a constatat ca, daca pe perioada sarcinii aportul de calciu nu este suficient, bebelusului ii va fi totusi furnizata cantitatea necesara pentru o buna dezvoltare, dar asta se va intampla in detrimentul sanatatii scheletului tau.

De cat calciu are nevoie o femeie?

Necesarul de calciu pentru femeile adulte este calculat la 1000 mg pe zi. Aceasta indiferent daca esti insarcinata, alaptezi sau nu.

Din pacate, majoritatea femeilor nu primesc acest necesar zilnic, iar carenta pe termen lung duce la tulburari grave de sanatate osoasa mai ales la menopauza. Osteoporoza este cea mai bine cunoscuta dintre ele si afecteaza peste 75% dintre femeile peste 50 de ani.

Natura este inteleapta. In perioada sarcinii, organismul femeii are capacitatea de a absorbi cantitati mai mari de calciu decat in mod normal. In special in a doua jumatate a sarcinii, cand cresterea bebelusului este accentuata, cantitatea mare de estrogen din organism ajuta la asimilarea mai buna a calciului.

Beneficiile calciului

In timpul sarcinii calciul nu se limiteaza la protejarea sanatatii scheletului viitoarei mamici. Se pare ca o cantitate adecvata de calciu administrata in sarcina ajuta la prevenirea preeclampsiei. Femeile cu preeclampsie au tensiunea sanguina crescuta si, ulterior, pierd proteine prin urina.

Daca nu este tratata, preeclampsia ajunge in cele din urma sa reduca simtitor fluxul de sange care ajunge la fat, determinand nastere prematura sau o greutate mica la nastere. De asemenea, la femeile cu preeclampsie placenta se poate detasa prematur de pe peretele uterin.

Studiile au demonstrat ca femeile gravide care primesc 1200mg de calciu pe zi sunt cumva protejate de riscul de a dezvolta preeclampsie sau sindrom HELLP in timpul sarcinii.

Exista riscul supradozarii calciului?

Da, ca si alte minerale, calciul poate fi supradozat. Nici o femeie, indiferent de starea sa fiziologica, nu ar trebui sa consume mai mult de 2500mg de calciu pe zi.

Supradozarea calciului exclusiv prin alimentatie este putin probabila, dar ea se poate intampla in cazul persoanelor care au o dieta bogata in lactate si care consuma suplimente farmaceutice. De aceea este bine sa te consulti cu medicul inainte de a apela la orice fel de complexe de vitamine si minerale.

Trebuie sa iei in calcul faptul ca majoritatea medicamentelor care combat aciditatea gastrica contin carbonat de calciu. Cum arsurile sunt o neplacere frecventa pe care o suporta femeile insarcinate, uneori ele isi suplimenteaza aportul de calciu fara sa isi dea seama.