Afla din acest articol care sunt cauzele ce pot fi evitate (deseori fiind vorba de fapt de greseli in alaptare), si care sunt cauzele reale de scadere a lactatiei.

Lactatia scade - Cauze care pot si trebuie sa fie evitate:

Alaptarea la program si nu la cerere. Productia de lapte se formeaza in functie de cerere de aceea pentru a se ajunge la cantitatea optima necesara nou-nascutului el trebuie sa fie hranit de cate ori o cere, nu la program, la 3-4 ore cum din pacate unele mame mai practica. Citeste neaparat aici mai multe despre alaptarea la cerere

Completarea cu lapte praf la scurta vreme dupa nastere. Fie in maternitate, fie acasa, introducerea completarii cu formula va duce la diminuarea cantitatii de lapte matern din acelasi motiv ca in situatia anterioara: organismul va fi “pacalit” ca bebelusul are nevoi reduse si nu va mai produce cat trebuie, nefiind stimulat.

Scoaterea meselor de lapte noaptea. Mesele de noapte nu trebuie scoase de catre mama ci copilul va fi cel care va renunta la ele cand va fi pregatit, mai ales ca prolactina se secreta si este stimulate cu precadere pe parcursul noptii.

Hranirea copilului cu lapte muls: pompa nu poate sa scoata in toate cazurile aceeasi cantitate pe care o poate scoate un bebelus si nici nu stimuleaza atat de bine productia de lapte, ea urmand sa scada in timp. Citeste mai multe aici despre situatiile cand poate fi utila o pompa de san

Folosirea suzetei. Desi considerat un obicei benign, oferirea suzetei, mai ales daca e facuta din primele saptamani, va interfera cu productia de lapte scazand-o. Daca foamea bebelusului este “pacalita” cu suzeta el nu va mai transmite semnalele corecte despre nevoile sale de hrana astfel incat sanii vor produce mai putin lapte.

Atasarea incorecta la san. Daca bebelusul este atasat incorect el nu va suge in mod suficient si eficient si astfel nu va stimula sanul pentru a produce indeajuns.

Folosirea protectiilor pentru sani timp indelungat micsoreaza de asemenea  eficienta suptului bebelusului astfel incat sanul nu este stimulat sa produca suficient.

Probleme medicale ale bebelusului care il impiedica sa suga eficient sau des astfel incat lactatia va scadea: probleme cu frenul lingual, prematuritate, icter care provoaca somnolenta si deci pauze mari intre alaptari.

Scoaterea meselor de lapte la inceputul diversificarii. Diversificarea trebuie sa mearga in paralel cu alaptarea la cerere, scoaterea unei mese de lapte interferand cu alaptarea pana la scaderea lactatiei inainte de vreme.

Citeste mai departe despre cauzele reale de scadere a lactatiei.