Cele mai frecvente greseli pe care le pot face parintii la inceput de drum sunt legate de somnul bebelusului, alimentatie, siguranta, diferite aspecte ale dezvoltarii normale si relatia de cuplu. 

Greseli ale parintlor legate de somnul nou-nascutului

Asteptarea ca bebelusul sa doarma toata noaptea: multi parinti traiesc sub impresia filmelor in care nou-nascutul este pus la el in patut, in camera lui, i se porneste caruselul si este lasat acolo sa doarma linistit toata noaptea. Nimic mai gresit si mai nefiresc!

Un nou-nascut va avea cel putin cateva treziri pe noapte, e in instinctul sau de supravietuire, el trebuie hranit pentru a nu se deshidrata in primul rand. In afara de asta bebelusul resimte foamea repede, alaptat fiind, caci laptele matern se digera rapid.

Trezitul noaptea il fereste de sindromul mortii subite, este un mod de a preveni apnea care poate fi specifica bebelusului, il ajuta in adaptarea la viata extrauterina, ii asigura confort.

Este si nerealist si nociv ca parintii sa il lase sa doarma toata noaptea mai ales singur intr-o incapere, cand nou-nascutul este atat de fragil.

Convingerea ca trebuie sa existe o rutina a somnului: exista intre parinti impresia gresita ca nou-nascutul trebuie sa fie previzibil si de-a dreptul ordonat in actiunile sale, sa doarma la aceleasi ore in timpul fiecarei zile, sa aiba toate somnurile diurne cam de aceeasi durata, sa adoarma seara la aproximativ aceeasi ora.

Acesti parinti se panicheaza sau se simt frustrati sau nervosi daca vad ca bebelusul are propriul program care lor li se pare haotic si au impresia ca nu pot tine pasul cu el.

Nu trebuie sa va intrebati “unde ati gresit” nici sa va ambitionati sa instituiti o rutina pe care copilul sa o accepte ci sa acceptati ca el are ritmul sau propriu si chiar daca voua vi se pare “dezorganizat” el stie mai bine cand si cat e bine pentru el sa doarma.

Supraincalzirea copilului sau a camerei in care doarme. Aceasta obisnuinta este un lucru foarte periculos care poate fi o cauza a sindromului mortii subite.

Nu infofoliti copilul la somn, nu il infasati in material prea gros, impermeabil, prea strans, nu-l tineti cu caciulita in casa, nu faceti caldura excesiva in camera.

Crearea unor ritualuri de somn care acum par simple dar mai tarziu vor fi problematice: multe mame, pentru a evita obisnuinta copilului de a adormi la san, inventeaza alte ritualuri care pe moment li se par mai simple.

Inainte sa va obisnuiti bebelusul sa doarma leganat pe picioare, dansat pe muzica, plimbat in brate, ganditi-va ca pe masura ce va creste  va fi tot mai greu si veti ajunge sa regretati ca ati intervenit dezvatandu-l sa adoarma simplu, la san, la orizontala! 

Greseli legate de alimentatia bebelusului

Pe primul loc se afla greselile legate de alaptare: multe mame nu se informeaza din timp, sau cred in tot felul de sfaturi nadecvate, nu au sustinerea doctorilor si a familiei si atunci fac numeroase greseli care intr-un final pot duce la esecul alaptarii.

Ca un scurt rezumat evitati aceste greseli in alaptare:

  • Alaptarea la program si nu la cerere
  • Intreruptul prematur al alaptarii pe timpul noptii (se poate face si dupa 1 an daca asa simte nevoia copilul)
  • Suplimentarea cu lapte praf cand nu este cazul
  • Proba suptului cand nu este absolut necesar si in majoritatea cazurilor nu este!
  • Suprastimularea productiei de lapte prin mulgere 

Citeste mai departe si afla cum sa eviti posibilele gresili ale parintilor aflati la inceput de drum!