Exista in farmacii o gama foarte variata de teste de sarcina, la preturi diferite, mai fiabile sau mai putin fiabile, mai usor sau mai greu de folosit. Iata ce trebuie sa stii despre ele.

Cum functioneaza testele de sarcina?

Toate testele de sarcina se bazeaza pe identificarea prezentei in corp a unui hormon care este secretat doar atunci cand esti insarcinata. Acest hormon se cheama gonadotropina corionica umana (hCG sau beta-hCG) si poate fi identificat in urina sau in sange.

BHCG incepe sa fie secretat atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin, deci la aproximativ 6 zile de la fertilizare, unele studii arata insa ca la aproximativ 10% dintre femei implantarea se produce mult mai tarziu, abia dupa data la care ar fi trebuit sa apara menstruatia. In orice caz, cu fiecare zi de sarcina care trece, cantitatea de BHCG creste exponential.

Testele de sarcina difera intre ele, sau e vorba doar de producatori diferiti?

Da, testele de sarcina pot fi de doua tipuri. Exista un test mai sensibil, care identifica prezenta hormonului in sange, si testul clasic, disponibil in farmacie, care identifica prezenta BHCG in urina.

In prezent majoritatea femeilor efectueaza intai un test de sarcina cumparat din farmacii si isi testeaza urina. Testul este ieftin, poate fi facut acasa, in intimitate, si daca se respecta instructiunile de utilizare aceste teste sunt destul de precise. Testele de urina au o acuratete crescuta daca sunt efectuate la minim 7 zile dupa data la care ar fi trebuit sa vina menstra.

Testele de sange au marele avantaj ca sunt mult mai sensibile decat cele care se fac pe urina. Un test de sange iti poate spune daca esti sau nu insarcinata incepand cu zilele 6-8 dupa ovulatie. Folosind un test de sange se determina cantitatea exacta de BHCG din sange, astfel ca pot fi identificate si cantitatile minuscule din acest hormon. Medicul iti poate recomanda sa faci o determinare a BHCG din sange in doua zile consecutive, deoarece felul in care creste cantitatea de hormon din organism ofera indicii importante legate de sarcina.

Cat de exacte sunt testele de sarcina efectuate acasa?

In principiu, si testele de sarcina care se fac pe urina au o precizie mare, daca sunt folosite cand si cum trebuie. Verifica data de pe ambalaj, ca testul sa nu fie expirat. Citeste rezultatul testului la 10 minute dupa ce l-ai efectuat, deoarece studiile arata ca acesta este intervalul de timp care ofera rezultatele cele mai corecte. Afla mai mlte aici despre semnele si simptomele sarcinii

Dupa cum am spus, cantitatea de BHCG din organism – si deci si din urina – creste odata cu trecerea timpului. Prin urmare, cu cat faci testul mai devreme, cu atat e mai greu ca testul de sarcina sa identifice prezenta hormonului. Cele mai multe teste de sarcina sustin ca au o acuratete de 99% inca din prima zi de intarziere a menstruatiei, insa cercetarile efectuate au demonstrat ca afirmatia nu este chiar corecta. Cele mai multe teste sunt capabile sa ofere un raspuns absolut cert la o saptamana de intarziere a menstruatiei. In plus, testele trebuie efectuate cu prima urina de dimineata care, fiind mai concentrata, contine cantitati mai mari de BHCG.

Testul de sarcina spune ca nu sunt gravida. Se poate insela? Da. Dupa cum scrie si pe instructiunile majoritatii testelor de sarcina, daca primul test iese negativ se recomanda repetarea lui dupa cateva zile sau o saptamana.

Rezultatul testului de sarcina poate fi influentat de alti factori? Nu. Singurele care pot influenta rezultatul testului de sarcina sunt medicamentele care contin BHCG. In cazul in care faci un asemenea tratament, testul de sarcina poate iesi fals pozitiv. 

Tu cand ai facut testul de sarcina? A fost nevoie sa il repeti?