Sub scuza „traditiei”, si in prezent se perpetueaza obiceiuri absolut nesanatoase pentru bebelusi.

Pentru ca mamicile sunt dezorientate in primele zile dupa nastere, pentru ca sunt prea ascultatoare, pentru ca le sperie lipsa lor de experienta, tind sa dea ascultare sfaturilor babesti ale diversilor binevoitori.

Ceaiul la bebelusi

Ceaiul este, dintr-un motiv ascuns, un mare motiv de discordie. Medicii pediatri si chiar si medicii de familie spun si repeta: laptele matern este sfant pana la varsta de 6 luni. Copilul care nu primeste lapte matern va primi lapte praf.

Dar pana la 6 luni copilul nu are nevoie de ceai, de apa sau de sucuri de fructe.

Alaptarea la cerere combate deshidratarea chiar si in zilele toride de vara. Constipatia la bebelusii care primesc lapte praf se combate alegand o alta formula, mai adecvata si mai bine tolerata de catre cel mic, nu cu ajutorul ceaiului.

In cazuri extreme, in care bebelusul are nevoie de lichide in plus (temperaturi foarte ridicate, bebelusi hraniti cu lapte praf) i se va administra apa plata sau fiarta si racita, NU ceai. Citeste aici de ce nu este bine sa dam ceai la bebelusi cel putin in primele 6 luni de viata?

Infasatul

Infasatul strans, „ca sa aiba picioarele drepte” este extrem de nociv pentru bebelusi. Legarea stransa a picioarelor in pozitie dreapta actioneaza defavorabil asupra articulatiei soldului.

La bebelusi, articulatiile nu sunt complet formate, iar ligamentele sunt laxe. Un copil care are o forma usoara de luxatie congenitala de sold si care este tinut infasat strans are toate sansele sa i se agraveze situatia.

Din contra, medicii recomanda ca cel mic sa stea cat mai des in pozitia „broscuta”.

Zeama de lamaie combate sughitul!

In afara de faptul ca bebelusul se va stramba ingrozitor – motiv de mare amuzament pentru unii adulti – zeama de lamaie este prea agresiva pentru sistemul sau digestiv imatur.

Nu uita ca inainte de 6 luni bebelusul ar trebui sa primeasca doar laptic! Citeste mai multe despre sughitul la bebelusi si afla de ce apare.

Mestecarea mancarii bebelusului

Nu te mira, se pare ca pe vremea cand nu exista blender, se credea ca mestecarea mancarii bebelusului este o metoda foarte buna de a-l hrani. Mai multe mame decat ai vrea sa crezi inca mai fac asta.

Obiceiul este insa un afront adus conceptului de igiena.