Poate pentru unii traditia, folclorul este o valoare, pentru altii viata in natura, altii doresc sa insufle copilului ambitie sau politete sau respectul fata de alte vietuitoare … sunt nenumarate valorile pe care oamenii le pretuiesc.

Este firesc ca parintii sa se preocupe de valorile pe care  le-ar placea sa le sadeasca in copil, deoarece una dintre cele mai importante functii ale familiei este si aceasta, de a transmite copiilor invataturi, de a se preocupa de latura morala, de educatie.

Insa este foarte important si modul in care se gandesc sa o faca. Sa vedem ce conteaza cel mai mult in demersul de transmitere a valorilor:

Daca un parinte vrea sa-i insufle copilului o anumita valoare, el trebuie sa creada in ea!

Degeaba ar vrea un parinte sa-si vada copilul citind, fiind pasionat de lectura, spre exemplu, daca o face doar pentru “a da bine in societate” ca are un copil cu gust spre cultura si daca parintele de fapt nu pune mare pret pe acest lucru. Copiii simt foarte bine cand suntem autentici si cand nu!

Nu putem avea pretentia ca un copil sa fie inclinat spre lectura sau spre muzica clasica atata vreme cat in casa noastra cu greu se gaseste o carte, daramite o biblioteca, sau cata vreme acordurile ce rasuna din casa noastra sunt oricum altcumva decat clasice;

Sa oferim exemplul propriu!

Orice parinte si-ar dori sa-si vada copilul rabdator, politicos, tolerant, dar copilul este de cele mai multe ori oglinda parintelui iar daca toate aceste calitati nu se reflecta in comportamentul parintelui, degeaba.

Poate sa tina un parinte teorii intregi despre cat de bine e sa fii politicos, daca se baga in fata la un rand, imbrancindu-se, in fata copilului; poate sa-i tina prelegeri despre cat de important e sa vorbim frumos daca tipetele si vorbele urate sunt la ordinea zilei in familie.

De cate ori nu am auzit in parcuri cate un parinte care “facea educatie” exprimandu-se astfel:”vorbeste frumos, mai boule!” Trist, dar adevarat- multi dintre ei nici macar nu observa contradictia!

Sa dam ocazia copilului sa exerseze anumite valori

Degeaba vrem un copil care sa devina un adolescent/adult responsabil, daca nu-i dam ocazia sa-si asume mici responsabilitati, pe masura varstei, desigur.

Daca dorim un copil increzator in sine, curajos in exprimarea opiniei, nu trebuie sa-i retezam elanul de cate ori are o opinie diferita de a noastra, nu trebuie sa-i subminam increderea in el facandu-l sa se simta neajutorat, fara niciun cuvant de spus, neluat in seama.

Daca vrem sa devina un iubitor de sport si/sau animale, nu este suficient sa i le aratam la televizor.