Poate ca doresti sa te bucuri de o placuta pauza sau simti ca ai nevoie de o schimbare de peisaj. Dar nu stii daca e cazul sa il iei pe bebe cu tine sau sa il lasi in grija unei rude, in perioada vacantei. E asa de greu sa te desparti de bebe si macar pentru cateva minute, asa ca iei in considerare posibilitatea de a renunta cu totul la vacanta.

Dar afla ca nu e cazul sa intri in panica. Cel mai probabil vei putea sa il aduci si pe pitic in vacanta sau, in cel mai rau caz, va trebui sa mai astepti o luna-doua.

Cand poate bebe pleca in vacanta cu masina?

Daca ai o masina personala, bebe poate calatori in ea, pe distante scurte, inca din prima zi de viata. Nu exista reguli bine stabilite nici in privinta calatoriilor mai lungi.

Daca ai tot ce iti trebuie cu tine, poti pleca intr-o calatorie mai lunga cu masina atunci cand te simti tu pregatita.

Daca vrei, poti astepta macar doua-trei luni inainte de a pleca intr-o calatorie mai lunga, pentru a te asigura ca ai stabilit o rutina a somnului si a hranirilor, care te va ajuta si pe tine sa te bucuri de timpul liber.

Dar stabilirea unei rutine nu este obligatorie. Daca te simti pregatita mai repede, poti face bagajele si plinul si puteti pleca linistiti.

Nu uita de scaunul de masina pentru copil potrivit varstei!

Putem pleca cu trenul sau autocarul in vacanta cu bebe?

In ceea ce priveste calatoriile mai lungi in mijloace de transport in comun, este mai bine sa mai astepti!

In primele luni de viata, sistemul imunitar al celui mic nu este dezvoltat suficient pentru a face fata „atacului” cu bacterii, virusi si alte lucruri neplacute care se transmit cu usurinta in grupuri mari.

Cu cat petreci mai mult timp intr-un spatiu inchis cu multe alte persoane, cu atat creste sansa ca bebe sa ia ceva.

Asa ca mai bine nu risca si mai asteapta putin. De asemenea, este mult mai dificil sa iti hranesti copilul atunci cand are nevoie, exceptand situatia cand doresti sa alaptezi in public.

Iar schimbatul scutecelor s-ar putea transforma intr-o adevarata aventura, mai ales pentru ca in tara noastra exista prea putine locuri pregatite sa acomodeze o mama cu copil mic.

In vacanta cu bebe - Cand prindem aripi prima oara?

Este ideal ca cel mic sa aiba cel putin 2-3 luni inainte de a zbura. In avion va trebui sa faca fata acelorasi pericole pentru sanatatea lui ca in autocar sau tren. Se poate chiar ca atacul bacteriilor sa fie mai mare, tinand cont ca in avion aerul este recirculat prin intermediul sistemului de aer conditionat.

Daca nu poti astepta atat de mult, este posibil sa pleci cu avionul si atunci cand bebe este chiar mai mic, dar este indicat sa amani.

Oricum, inainte de a pleca in orice fe de calatorie, este bine sa ceri sfatul medicului pediatru.

Acesta te poate indruma si sfatui in privinta diferitelor mijloace de transport si poate face o evaluare a copilului tau pentru a vedea daca este pregatit de calatorii mai lungi. Iar tu pregateste-te din timp pentru orice plecare, ca sa nu uiti acasa lucruri esentiale.

Chiar daca prima calatorie va fi stresanta, nu uita sa te si distrezi. Daca tu esti fericita, si bebe va fi la fel! Citeste mai multe aici despre ce poti face pentru ca prima vacanta cu bebe sa fie lipsita de surprize.