Nu te arata niciodata prea dispusa sa primesti sfaturi

Daca din politete sau amabilitate sau curiozitate permiti unei singure persoane sa iti dea un singur sfat, nu vei mai scapa! Toate mamele din lumea asta abia asteapta sa prinda la inghesuiala o gravida si sa ii ofere uneori cu exagerata generositate sfaturi. Despre cum sa nu mai aiba greturi, despre cum sa manance, cum sa se imbrace, cum sa nasca, cum sa infese sau nu copilul, unde sa il culce, cum sa il alapteze si asa mai departe.

Nu asculta prea multe povesti despre nastere!

Daca doresti sa iti faci o idee despre ce presupune nasterea naturala si operatia cezariana uita-te pe youtube (dar nu exagera), citeste bloguri apartinand unor moase sau doula, dar in nici un caz nu accepta destainuiri mult prea intime legate de nasterea naturala si refacere. Nici nastere nu se compara cu alta!

Nu cere niciodata parerea nimanui (in afara de fericitul viitor tatic) in legatura cu numele copilului

Exceptand cazul in care doresti sa afli cum o chema pe strabunica sotului tau, pe cumnata nasei, pe copilul genial al vecinei prietenei mamei tale, desigur! Problema este ca de indata ce vine in discutie numele viitorului copil, toata lumea are cate un nume (ciudat) preferat dintr-un motiv care tie iti este perfect paralel, si aceeasi toata lumea se va supara daca in final le vei ignora sugestiile.

nume-de-copii-fetite-si-baieti

Ascunde-ti burta

Stai, nu te enerva..inca. Sa vezi cat de enervant va fi cand persoane straine vor simti un imbold de nestavilit de a atinge burta de gravida. Justificari? Din plin! Ca sa ii aduca noroc, ca „poate se molipseste”, ca „a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea”, ca „mititelul nu vrea sa ma salute?”. Desigur, daca nu te deranjeaza sa fii atinsa de catre straini, nu lua in seama sfatul acesta!

Nu iti face planuri legate de aspectul fizic

Stim, este legendar, gravidele radiaza, sunt superbe, iar prin reviste exista gravide la fel de slabe ca fotomodelele. Ei bine, in afara cazului in care esti o femeie extrem de norocoasa, realitatea este ca cel putin in trimestrul 3 de sarcina castigul ponderal este important, iti vei schimba marimea nu numai la haine ci si la pantofi, iar gleznele tale de caprioara vor aduce mai degraba a picioare de elefantel.

Daca accepti ca asta este o realitate temporara vei depasi momentul cu gratie. Pe de alta parte, daca vei plange uitandu-te la pozele in care aveai 50 de kg, cel mai probabil vei da in depresie.

Impartaseste cu noi. Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primt in timpul sarcinii?