Cercetatorii par sa descopere mereu altceva nou in legatura cu calitatile laptelui matern

Daca acum 150 de ani primul producator de lapte praf destinat alimentatiei sugarilor sustinea ca produsul sau este identic cu laptele de mama, in prezent oamenii de stiinta si producatorii de formula recunosc ca mai sunt multe mistere de elucidat in legatura cu laptele uman.

De-a lungul istoriei, au existat copii care, din diverse motive, nu au putut fi hraniti cu lapte matern. Inainte de aparitia laptelui praf, acestia primeau diversi inlocuitori, mai mult sau mai putin adecvati. Laptele de vaca, laptele de capra, mucilagiul de orez cu glucoza sunt cateva dintre cele mai „domestice” exemple. Insa s-a observat ca rata de supravietuire printre acesti copii era mult mai mica decat in cazul copiilor alaptati de mamele lor sau de doica. 

Laptele matern a fost mult timp considerat un simplu aliment 

Cel mai potrivit pentru bebelus, e adevarat, dar un aliment. In prezent insa i se recunosc multiplele roluri. Cercetatoarea Katie Hinde de la Universitatea Harvard afirma ca „Laptele matern este aliment, este medicament si este un semnal”.

Faptul ca laptele matern contine anticorpi care il ajuta pe bebelus sa faca fata agresiunilor din mediu este deja cunoscut. Colostrul, laptele din primele ore de dupa nastere, este extrem de bogat in imunoglobuline. Insa laptele matern contine si diversi mediatori chimici, care declanseaza anumite reactii in organismul bebelusilor.