Ca si in cazul multor alte alimente, untul si smantana creeaza de asemenea dispute intre mamicile foarte constiincioase. Nici medicii pediatri nu sunt de acord in aceasta privinta. In functie de varsta si de gradul de conservatorism, pediatrii din Romania fac recomandari diferite in legatura cu varsta la care ar trebui introduse in alimentatia bebelusului untul si smantana.

Daca aruncam o privire un pic mai departe, la medici pediatri din Europa sau din Statele Unite, opiniile sunt si mai diferite.

Atat untul cat si smantana sunt produse lactate foarte bogate in grasime. Exista pe piata o larga varietate de produse din aceste categorii, categorisite dupa procentul de grasime continut si nu numai.

Smantana poate avea intre 12 si 30% grasime, poate fi dulce – pentru frisca si alte preparate – sau fermentata. Untul poate fi tartinabil, cu 65% grasime, sau poate avea pana la 80% grasime, poate fi sarat sau nesarat.

Untul si smantana la bebelusi - Ce alegem?

Daca decidem sa introducem untul si smantana in alimentatia copilului, este indicat sa optam pentru produse nesarate. Smantana trebuie sa fie fermentata, cu un continut moderat de grasime si trebuie administrata in cantitate limitata.

Oricat de mult ti-ar placea tie o tartina cu paine proaspata cu coaja rumenita, unsa cu smantana si cu sare din belsug, nu e cazul sa ii oferi asta celui mic.

Untul pe care ti-l recomandam trebuie sa fie fara sare!

Este preferabil ca atat smantana cat si untul sa nu aiba printre ingrediente nimic in afara de apa, lapte, grasime din lapte, fermenti lactici.

De asemenea, este preferabil sa optezi pentru produsele controlate si pasteurizate din magazin, in locul celor nepasteurizate si insuficient verificate disponibile in piata.

Incepand de la ce varsta se introduc in alimentatie untul si smantana?

Desi branza calcica se introduce, traditional, de la 7-8 luni, odata cu iaurtul, smantana si untul mai pot astepta.

Unii medici pediatri recomanda ca laptele de vaca si preparatele sau derivatele de lapte de vaca sa fie oferite copilului abia dupa varsta de un an. Chiar si atunci, primele pe lista nu sunt in nici un caz untul sau smantana!