Planul nasterii este, in linii generale, exact ceea ce ii spune si numele: un plan despre cum iti doresti tu sa decurga nasterea.  Desi nu toate nasterile decurg ca la carte si cu toate ca politicile spitalelor difera destul de mult intre ele, planul nasterii nu e niciodata o pierdere de timp.

Ce este planul nasterii?

Planul nasterii trebuie sa contina toate detaliile legate de nasterea pe care ti-o doresti. El este cea mai buna cale de comunicare intre tine si personalul medical implicat in nasterea copilului tau, deoarece este putin probabil ca in plin travaliu sa mai fii in stare sa porti polemici coerente despre ceea ce iti doresti. Desigur ca nu poti controla fiecare aspect legat de nastere, de aceea este important sa ramai flexibila si deschisa si sa fii convinsa ca echipa medicala va interveni in asa fel incat tu si bebelusul sa nu fiti pusi in nici un fel de pericol.

Planul nasterii trebuie sa fie scurt, concis si sa cuprinda toate aspectele importante pentru tine. Este recomandat ca el sa nu depaseasca in lungime o pagina, pentru ca persoanele care te asista sa il poata citi repede.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand scrii planul nasterii?

Pentru ca planul nasterii sa poata fi luat in considerare este esential sa respecti doua reguli.

1. Informeaza-te cu privire la politica spitalului in care vei naste. Nu poti redacta un plan de nastere pentru o nastere in apa, daca aceasta optiune nu este disponibila la spitalul la care ai de gand sa nasti. Exista spitale care privesc intr-o maniera mai relaxata nasterea naturala, si spitale stricte si mai putin prietenoase cu mama si copilul. Tine cont ca nu este obligatoriu sa nasti in cel mai apropiat spital care are o sectie de obstetrica, ci poti opta pentru o institutie medicala dintr-un oras invecinat, daca aceasta corespunde mai bine dorintelor tale.

2. Informeaza-te cu privire la ce inseamna o nastere. Inscrie-te la cursuri prenatale – sunt disponibile in majoritatea oraselor si pot fi organizate chiar in maternitate. Citeste cat mai multe in legatura cu travaliul, nasterea si ingrijirea postnatala, pentru ca sa stii la ce trebuie sa te astepti. Citeste marturii ale altor femei care au nascut, eventual in aceeasi institutie in care ai de gand sa nasti si tu. Astfel vei lua la cunostinta despre ce inseamna o nastere, care sunt manevrele medicale care ti-ar putea fi propuse, ce optiuni de ameliorare a durerii sunt disponibile, cum puteti fi monitorizati, tu si bebelusul, pentru ca sa fiti in siguranta.

Discuta cu medicul tau obstetrician. Poarta o discutie deschisa. Intreaba-l daca este dispus sa te asiste la nastere, indiferent cand se declanseaza aceasta. Afla cum trebuie sa procedezi in cazul in care este plecat din localitate in momentul in care bebelusul tau decide sa vina pe lume.

Citeste mai multe si descarca modelul gratuit de Planul Nasterii