In primul rand trebuie sa atragem atentia ca societatile internationale de pediatrie nu recomanda in nici un caz hranirea bebelusului sub 1 an cu lapte de vaca din mai multe motive si anume:

Motive pentru care laptele de vaca este contraindicat bebelusilor

  • Are un continut mare de potasiu si sodiu precum si mult mai multe proteine decat laptele matern sau formula ceea ce ar suprasolicita functia hepatica si renala;
  • Nu are un continut optim de vitamina C, D, E, spre deosebire de laptele praf care e imbogatit artificial cu acestea;
  • Continutul de fier este insuficient ceea ce poate provoca anemie feripriva cronica la sugari;
  • Excesul de proteine din laptele de vaca impiedica absorbtia fierului chiar si asa putin cum e;
  • Proteinele si lipidele din laptele de vaca au o structura pe care enzimele aparatului digestiv al bebelusului nu o pot aduce intr-o forma asimilabila.

Prin urmare daca vrem sa ne ferim copilul de probleme de sanatate nu se pune problema de a-i oferi lapte de vaca in loc de lapte matern inainte de varsta de 1 an.

Laptele de vaca in alimentatia copilului mai mare de 1 an

Dupa varsta de 1 an a copilului parerile sunt impartite atat intre mame cat si intre specialisti, existand 2 curente mari opuse.

Primul preamareste calitatile laptelui de vaca si considera recomandarile de a utiliza formula pur marketing menit sa imbogateasca marile companii producatoare, in timp ce curentul opus considera laptele de vaca total nesanatos si ascunzand multe pericole, avand incredere mai mare in laptele praf.

Avand in vedere ca in definitiv formula tot pe lapte de vaca se bazeaza sa vedem de ce ar trebui sa optam pentru laptele de vaca in defavoarea celui praf sau viceversa.

Sa cunoastem argumentele celor care opteaza pentru laptele de vaca dupa 1 an. Insa si in randurile acestora opiniile sunt diferite:

  • Unele mame subscriu curentului “inapoi la natura” si considera ca laptele de la o vacuta “cunoscuta”, proaspat muls si dat crud copilului ar fi solutia ideala, deoarece laptele crud este “viu”, contine anticorpi si nutrienti care prin fierbere, dar mai ales pasteurizare, se distrug. Insa acest obicei poate fi periculos si s-a constatat a fi uneori chiar fatal daca laptele este contaminat cu vreo bacterie, daca mulsul nu se face in conditii igienice si asa mai departe, deci a face un obicei de a da copilului lapte crud, oricat de sigura ar fi sursa, este riscant! Citeste neaparat aici despre laptele crud si cel pasteurizat
  • Alte mame prefera laptele de vaca deoarece considera ca este mai sanatos decat cel praf care este imbogatit cu prea multe minerale anorganice si contine si substante care nu ar avea ce cauta in lapte: aluminiu, perclorat, melamina, fructoza, bisfenol A. Citeste mai multe despre posibile pericole din laptele praf
  • Deseori mame aleg laptele de vaca fiind convinse ca este sanatos, altele il aleg doar fiindca nu au incredere in formula. De asemenea unele mame aleg formula fiindca sunt convinse ca are calitatile necesare dezvoltarii copilului, altele fiindca nu au incredere in laptele de vaca.